Tinerii cititori de pe ambele maluri ale Prutului, conectaţi prin ateliere de lectură ~ InfoPrut

Două ateliere de lectură pentru copii au fost organizate în două localităţi din România şi Republica Moldova. Asociaţia OvidiuRo, în colaborare cu Biblioteca pentru Copii „Ion Creangă”, şi-a propus să marcheze în acest fel Ziua Limbii Române, dar şi să construiască un pod imaginar de cărţi care să conecteze cititorii de pe ambele maluri ale Prutului, potrivit TVR Moldova.

Primul atelier de lectură a început la ora 9 dimineaţă şi a avut loc la grădiniţa din localitatea Victoria din judeţul Iaşi, iar la ora 11, și copiii din Sculeni, Ungheni, s-au strâns în curtea bibliotecii din localitate. Membrii Asociaţiei OvidiuRo, alături de reprezentanţii Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă”, le-au citit celor mici „Cartea fără poveste”, scrisă şi ilustrată de basarabeanca Carolina Rabei.

„Aşa am ales să sărbătorim noi Ziua Limbii Române, pentru că avem această comunitate de limbă şi ce altceva este mai frumos decât să le transmiţi această dragoste pentru limba noastră. Este foarte important să citim atât la grădiniţă, la bibliotecă, dar şi în familie”, a declarat directorul Asociației OvidiuRo, Maria Gheorghiu.

Organizatorii evenimentului au încercat să creeze un pod imaginar de cărţi, conectându-i prin lectură pe cititorii din Republica Moldova şi România.

„Nu putem avea cititori, dacă nu le oferim acces la cărţi de la cea mai fragedă vârstă. Primii care am făcut unirea și am stabilit relații suntem noi bibliotecarii, pedagogii, prin proiecte de impact”, a subliniat directorul Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, Eugenia Bejan.

Cei mici încă învaţă să citească, dar ştiu bine cât de folositoare sunt cărţile în toate etapele vieţii. Părinţii spun că încearcă să fie un exemplu pentru copiii lor cărora le insuflă dragostea faţă de carte.

„Îl învaţă multe lucruri frumoase, sper să-i placă să citească, pentru că am o bibliotecă foarte mare acasă. Citesc eu şi vreau să citească şi copiii mei”, „Le citesc poveşti înainte de culcare, chiar şi la prânz când se culcă. Cu cât mai mult le citim, cu atât e spre binele lor. Dacă ştii carte, ai parte”, au spus părinții.

Datorită proiectului, în următoarele zile, 37.000 de exemplare din „Cartea fără poveste” vor ajunge în grădiniţele din România şi bibliotecile din Republica Moldova. În România, cărţile pentru educatoare vor fi distribuite cu sprijinul Ministerului Educaţiei, prin intermediul inspectoratelor şcolare judeţene. În Republica Moldova, cărţile vor fi repartizate cu sprijinul Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” din Chişinău prin intermediul bibliotecilor publice raionale, municipale sau orăşeneşti.

Preluat: https://infoprut.ro/80654-tinerii-cititori-de-pe-ambele-maluri-ale-prutului-conectati-prin-ateliere-de-lectura.html

Lasă un răspuns