Criza energetică din R. Moldova, subiect de discuție la Berlin

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, s-a întâlnit vineri, la Berlin, cu cancelarul german Olaf Scholz, discuțiile concentrându-se pe criza energetică, ultimele evoluții de securitate din regiune, și impactul războiului din Ucraina.

Părțile au mai vorbit și despre relațiile Republica Moldova-Germania și proiectele de cooperare pe viitor. Președintele Maia Sandu a menționat că autoritățile de la Chișinău și-au luat angajamentul ferm de a avansa agenda de reforme, în ciuda provocărilor cu care se confruntă.

Am mulțumit Cancelarului Federal pentru susținerea parcursului nostru european în procesul de obținere a statutului de stat candidat la UE și am apreciat inițiativa de a lansa, împreună cu Franța și România, Platforma de sprijin pentru R. Moldova. Mi-am exprimat, de asemenea, recunoștința pentru susținerea de care R. Moldova beneficiază în ultimele trei decenii din partea Ministerului Federal al Cooperării Economice, prin Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ)”, a declarat președintele Maia Sandu.

Șefa statului a mai specificat că a discutat și „despre rolul major al investițiilor germane, care au adus noi industrii în regiunile R. Moldova și au oferit pentru mii de oameni posibilitatea de a munci acasă”.

La rândul său, cancelarul Olaf Scholz a subliniat că Guvernul Germaniei și Uniunea Europeană vor continua să ofere sprijin Republicii Moldova.

De asemenea, în cadrul vizitei la Berlin, președintele Maia Sandu s-a întâlnit și cu ministrul pentru Cooperare Economică și Dezvoltare a Germaniei, Svenja Schulze, dar și cu mai mulți reprezentanți ai Bundestagului.

Președintele Maia Sandu și ministru Svenja Schulze au vorbit despre cooperarea bilaterală și despre programele de asistență pentru dezvoltare, desfășurate în R. Moldova cu sprijinul Germaniei.

În discuția cu membrii Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, șefa statului și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat R. Moldova de Germania în procesul de obținere a statutului de stat candidat la UE.

Preluat: https://infoprut.ro/95644-criza-energetica-din-r-moldova-subiect-de-discutie-la-berlin.html

Lasă un răspuns