Japonia, donației de echipamente și medicamente pentru Institutul Oncologic din Chișinău

Cel de-al doilea lot de echipamente medicale și medicamente din cadrul asistenței umanitare de urgență acordate de Guvernul Japoniei în Ucraina și statele vecine a fost transmis Institutului Oncologic din Chișinău.

Potrivit directorului instituției, Ruslan Baltaga, această asistență umanitară va contribui la eforturile Republicii Moldova în planul urgent de pregătire și răspuns la criza refugiaților. Echipamentele și medicamentele donate „vor crește capacitățile de diagnostic și tratament atât a refugiaților din Ucraina, cât și a pacienților din R. Moldova care au nevoie de aceste tratamente”, transmite presa de la Chișinău.

Republica Moldova nu are posibilități maxime de a asigura toți refugiații ucraineni cu servicii medicale. Din acest considerent, apelăm la sprijinul organizațiilor și a guvernelor statelor pentru a facilita cumva procesul. Și donația de astăzi este unul din aceste etape. Unul din cele mai costisitoare tratamente medicale este cel oncologic și presupune inclusiv perioade lungi de timp”, a afirmat Ion Prisăcaru, secretar de stat la Ministerul Sănătății al R. Moldova

Ambasadorul Japoniei la Chișinău, Yoshihiro Katayama, a precizat că în total a fost oferită o asistență de peste opt milioane de dolari, iar Institutul Oncologic se află printre beneficiarii acesteia.

Noi dorim sincer ca aceste echipamente medicale, medicamente și echipamente medicale pe care le oferim astăzi, să fie utilizate cu o maximă eficiență pentru poporul R. Moldova și pentru acei ucraineni care și-au găsit adăpost în Republica Moldova”, a spus diplomatul.

Lars Johan Lönnback, șeful misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, a remarcat că în contextul fluxului de refugiați ucraineni, furnizarea de servicii medicale specializate, inclusiv tratamentul cancerului, a pus o presiune majoră asupra bugetului național de sănătate cauzată de costul înalt al acestor tratamente și lipsa medicamentelor necesare. OIM vor continua să susțină Republica Moldova și va contribui la asigurarea continuității tratamentului împotriva cancerului pentru pacienții care au nevoie de el.

Preluat: https://infoprut.ro/95625-japonia-donatiei-de-echipamente-si-medicamente-pentru-institutul-oncologic-din-chisinau.html

Lasă un răspuns