Maia Sandu, la Adunarea Generală a ONU: Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul R. Moldova

Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană încalcă neutralitatea Republicii Moldova și crește riscurile de securitate pentru acest stat. Declarația a fost făcută de Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, în intervenția sa din cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Astfel, șefa statului a cerut retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova și distrugerea munițiilor de la Cobasna.

„În 1992, am trecut printr-un război scurt, dar tragic, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Trei decenii mai târziu, încă încercăm să depășim consecințele acelui conflict și să ne reintegrăm statul. Singura cale de a realiza acest lucru este dialogul pașnic și respectarea suveranității și integrității noastre teritoriale.

Atunci când Rusia a pornit războiul împotriva Ucrainei, am muncit mai mult ca niciodată pentru a menține pacea pe malurile râului Nistru. Am făcut tot posibilul pentru a ne asigura că toți cetățenii R. Moldova, inclusiv cei care locuiesc în regiunea separatistă, continuă să se bucure de pace.

Prezența ilegală a trupelor militare ruse în regiunea transnistreană ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru republica noastră. Cerem retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse. Facem apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni”, a declarat Maia Sandu de la tribuna ONU.

În același context, șefa statului a mai subliniat că „în timp ce ne străduim să menținem pacea, economia și societatea noastră suportă greul războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.

Resursele noastre sunt la limită, investițiile au încetinit, comerțul și rutele de transport sunt perturbate, iar inflația se apropie de 35 la sută. În plus, ne confruntăm cu un spectru larg de amenințări hibride, de la dezinformare și propagandă până la atacuri cibernetice și presiuni energetice. Prețurile anormal de ridicate la gazele naturale și încercările Rusiei de a folosi livrările de gaz și petrol ca arme în Europa au declanșat o criză energetică fără precedent. Suntem unul dintre cele mai vulnerabile state în fața acestei crize. Dar acest lucru ne face doar mai hotărâți să ne diversificăm resursele de energie și să reducem dependența de combustibilii fosili”, a specificat președintele Republicii Moldova.

Totodată, Maia Sandu a condamnat ferm războiul împotriva Ucrainei, precum și mobilizarea suplimentară de trupe, recent anunțată de Rusia. „Suntem ferm alături de Ucraina și îi susținem independența, suveranitatea și integritatea teritorială în granițele sale recunoscute internațional”, a adăugat ea.

Șefa statului a mai spus că reprezintă cu mândrie Republica Moldova, o viitoare membră a Uniunii Europene, subliniind că toți cetățenii își doresc pacea, indiferent dacă locuiesc pe malul drept al Nistrului sau în regiunea transnistreană.

Preluat: https://infoprut.ro/95544-maia-sandu-la-adunarea-generala-a-onu-cerem-retragerea-completa-si-neconditionata-a-trupelor-ruse-de-pe-teritoriul-r-moldova.html

Lasă un răspuns