Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, prezintă un nou eșec al vechilor administrații: tribuna Iolanda Balaș-Soter

Tribuna complexului sportiv Iolanda Balaș-Soter, în valoare de 5 milioane de euro, este al 5-lea exponat din cadrul Muzeului Risipirii Banului Public. Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria București, a expus astăzi realitatea construcției abandonate care trebuia să aibă 3.000 de locuri, iar la interior să găzduiască spații de cazare pentru sportivi, săli de recuperare și o sală media. La evenimentul de prezentare a exponatului au participat Monica Iagăr, fosta campioană europeană la săritura în înălțime, și profesorul Nicolae Ungureanu, multiplu campion național la rugby.

„Pe acest stadion a luat naștere sportul în România, unde prima platformă sportivă a fost înființată încă din timpul regelui Carol I, având terenurile donate Federației Generale de Atletism. Rugby-ul, oina și fotbalul au început să fie practicate aici, dezvoltându-se treptat într-o bază sportivă care, în timp, s-a deteriorat și a necesitat renovare. Tribuna de atletism a stadionului Iolanda Balaș reprezintă o dorință a marii campioane olimpice de a avea în București un centru modern de atletism. Investiția a fost inițiată în anii în care ne bucuram de performanțe la olimpiadele mondiale și europene. În 2005 a început o investiție care urmărea să creeze un centru modern al atletismului, dotat cu toate facilitățile necesare, inclusiv această tribună care trebuia să ofere servicii precum un mini-hotel pentru sportivi, cu spații de cazare și săli de recuperare. În 2010, muncitorii au fost văzuți pentru ultima dată, iar cele 5 milioane de euro investite în această construcție s-au risipit fără rezultate concrete. Este o rușine ca această ruină să fie asociată cu numele doamnei Iolanda Balaș, care a pus bazele acestei platforme sportive.”, a declarat Mihai Enache.

„Sănătatea și sportul sunt prioritare pentru o națiune. Stadionul Iolanda Balaș este casa mea, vin des și antrenez pe acest stadion. Fiecare președinte al Federației a promis că va reabilita această bază sportivă, transformând-o în casa atletismului românesc, așa cum și-a dorit Iolanda Balaș. Din păcate, clădirea se degradează, iar fondurile sunt risipite. Administrarea este deficitară, cu administratori nepăsători care ignoră legislația și nu sunt trași la răspundere pentru gestionarea neadecvată.

În 1912, această bază sportivă a fost dedicată sportului, fiind cunoscută sub numele de Stadionul „La Șosea”. Aici au avut loc primele competiții de atletism. Am petrecut o bună parte din viața mea pe acest stadion. Vrem o capitală europeană, dar de fapt nu suntem nici cu mintea spre Europa.”, a precizat Monica Iagăr.

„Din cauza acestei guvernări ”excepționale” și stilului nonconformist al acesteia, rugby-ul și atletismul au ajuns să nu mai aibă o casă. Atât eu, cât și Monica, care ne-am dedicat întreaga viață sportului, ne găsim acum în poziția în care stăm cu mâna întinsă, ceea ce este profund jignitor și dureros. Am urmat toate studiile internaționale pentru rugby și acum nu avem un loc unde să-i duc pe copiii noștri, să le arătăm ce am construit împreună, ce am realizat și unde ei ar trebui să-și dezvolte potențialul. Am reușit să construim, din fonduri proprii, un stadion cu 2000 de locuri, unde se desfășurau toate meciurile internaționale. În 2018 ni s-a propus un stadion mai mare pentru Campionatul European de fotbal, cu promisiunea restituirii celui vechi. Însă, în 2019, acest stadion a fost finalizat și a rămas sub administrația Ministerului Tineretului și Sportului pentru meciuri de fotbal, contrar înțelegerii inițiale. Este o nedreptate profundă că investiția noastră a fost tratată cu bătaie de joc. Sufletul meu este trist pentru că nu mai avem o bază sportivă, pentru că nu mai putem sprijini tinerii sportivi, și pentru că normalitatea pare a fi departe de noi.”, a afirmat Nicolae Ungureanu.

Prin intermediul Muzeului Risipirii Banului Public, Mihai Enache a evidențiat mai multe proiecte care au absorbit fonduri substanțiale din bugetul public al orașului, dar care nu au adus niciun beneficiu locuitorilor, precum: trotuarul rulant pentru stația intermodală Basarab – Gara de Nord, patinoarul Mihai Flamaropol, infochioșcurile turistice și Curtea Domnească din Centrul Vechi al Capitalei.