Specialist de la Moscova, despre schimbarea puterii în Republica Moldova și consecințele asupra învățării limbii ruse

Moscova nu vede niciun impediment în ceea ce privește învățarea limbii ruse în Republica Moldova, în pofida cursului prooccidental al guvernării de la Chișinău. Declarația a fost făcută de Grigori Lukianțev, împuternicitul MAE al Rusiei pentru drepturile omului, democrație și supremație a legii. 

Potrivit oficialului rus, schimbarea puterii într-un stat nu ar trebui să aibă drept consecință „schimbări radicale în fundamentele și viața socială a statului respectiv”.

De aceea, sincer vorbind, la moment, nu vedem motive pentru corecția politicii lingvistice în Moldova. Limba rusă rămâne foarte răspândită și utilizată în Moldova, 15% din populație o consideră limbă maternă și o vorbește. Aproape jumătate din populația Chișinăului o posedă. În general, aproximativ 80% din populația Moldovei înțelege și vorbește limba rusă”, a declarat Lukianțev pentru presa rusă.

Totodată, reprezentantul Ministerului de Externe de la Moscova a mai adăugat că obligațiile Chișinăului cu privire la crearea condițiilor pentru studierea și utilizarea corespunzătoare a limbii ruse sunt stipulate în Tratatul de prietenie și cooperare dintre Federația Rusă și Republica Moldova din 19 noiembrie 2001.

Preluat: https://infoprut.ro/80551-specialist-de-la-moscova-despre-schimbarea-puterii-in-republica-moldova-si-consecintele-asupra-invatarii-limbii-ruse.html

Lasă un răspuns