Regiunea transnistreană, temă de discuție între vicepremierii R. Moldova și Ucrainei

Viziunea Chișinăului privind reglementarea conflictului transnistrean a fost unul dintre subiectele discutate astăzi în cadrul celei de-a patra întrevederi din acest an privind schimburile de experiențe dintre Biroul politici de reintegrare al Guvernului R. Moldova și Ministerul pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate ale Ucrainei.

Discuția a avut loc între viceprim-miniștrii responsabili de aceste domenii, Olga Cebotari și Oleksii Reznikov, care au fost însoțiți de șeful Biroului Alin Gvidiani, și respectiv, vice-ministrul Ihor Yaremenko.

Comunicarea directă dintre vicepremierii de profil a constituit o continuare a dialogului inițiat în anul 2018, prin platforma trilaterală de cooperare din Republica Moldova, Ucraina și Georgia, precum și prin menținerea contactelor permanente pe bilaterala instituțională.

Evenimentul a servit un bun prilej pentru o cunoaștere mai îndeaproape a oficialilor, efectuarea unui schimb de informații și de opinii pe dosarele aflate în gestiune, experiențe și bune practici marcate, lecții învățate, elemente utile și perspective de avansare în rezolvarea unor probleme concrete.

În contextul agendei trasate, vicepremierul în exercițiu Olga Cebotari a vorbit despre abordările și realizările guvernamentale în sfera promovării politicilor de reintegrare a statului, acțiunile pozitive ale autorităților Republicii Moldova în sprijinul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului și întru soluționarea problemelor urgente înfruntate de către aceștia, viziunea Chișinăului privind reglementarea cuprinzătoare și durabilă a conflictului transnistrean, activitățile și evoluțiile din cadrul formatelor de negocieri existente, progrese și provocări întâmpinate în aceste procese, constatări și priorități viitoare.

S-a evidențiat faptul că pentru Chișinău rămân a fi primordiale în anul curent subiectele ce vizează eliminarea tuturor barierelor în calea liberei circulații în/ dinspre localitățile din regiunea transnistreană, protecția drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiune, realizarea măsurilor eficiente de imunizare a populației și de ocrotire a sănătății publice, dar și asigurarea unei dinamici active în toate formatele de negocieri.

Totodată, Olga Cebotari mai a punctat importanța și aportul proiectelor pentru promovarea măsurilor de consolidare a încrederii întru a sprijini avansarea procesului de reglementare transnistreană, fiind enunțate programele de asistență națională și internațională în acest sens, precum și a elucidat rolul și impactul alocațiilor bugetare distribuite în perioada anilor 2011-2021 prin intermediul Programului activităților de reintegrare a țării asupra dezvoltării social-economice a localităților din perimetrul Zonei de Securitate.

Preluat: https://infoprut.ro/78535-regiunea-transnistreana-tema-de-discutie-intre-vicepremierii-r-moldova-si-ucrainei.html

Lasă un răspuns