Premierul Orban, interpelat pe tema deblocării ultimei etape a redobândirii cetățeniei române ~ InfoPrut

Zeci de mii de cetățeni ai R. Moldova, cărora li s-a aprobat anterior cererile de redobândire a cetățeniei române, și-ar putea depunde jurământul de credință față de patrie și poporul român. Deputatul Constantin Codreanu a solicitat autorităților de la București să identifice soluții pentru deblocarea etapei finale de redobândire a cetățeniei române.

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, i-a adresat prim-ministrului Ludovic Orban, ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Lucian Aurescu, ministrului Justiției, Marian Cătălin Predoiu și președintelui Autorității Naționale pentru Cetățenie, Gabriela Lenghel, o întrebare parlamentară în care solicită identificarea și aplicarea de soluții coordonate pentru deblocarea etapei finale de redobândire a cetățeniei române de către zecile de mii de petenți români din Republica Moldova cărora li s-au aprobat anterior cererile de redobândire a cetățeniei române.

Astfel, în întrebarea parlamentară, deputatul înaintează un număr de potențiale soluții. Printre acestea, se regăsește, de exemplu, și o practică utilizată în mai multe state – prestarea inclusiv în formă scrisă a jurământului de credință.

  • Adoptarea unei Ordonanțe de urgență a Guvernului de modificarea a Legii cetățeniei române nr. 21/1991 în sensul ca petenții cărora li s-a aprobat redobândirea cetățeniei române să poată depune jurământul de credință față de patrie și poporul român și la Birourile teritoriale ale Autorității Naționale pentru Cetățenie (în prezent din municipiile Iași, Suceava și Galați) în fața unor funcționari delegați (bunăoară a prefecților județelor în care există Birouri teritoriale ale ANC), precum și în toate județele din țară, în fața primarilor municipiilor reședință de județ.
  • Completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, prin aceeași OUG, cu prevederi despre posibilitatea prestării inclusiv în formă scrisă a jurământului de credință față de patrie și poporul român, dat fiind că în prezent simpla verbalizare de către petent a textului jurământului de credință într-un cadru solemn are doar valoare simbolică, nu și valoare contractuală oficială. Practica prestării jurământului de credință în formă scrisă, cu valoare contractuală oficială, există în mai multe state. De exemplu, în Estonia, stat membru al Uniunii Europene, jurământul de credință se prestează doar în formă scrisă, se asumă prin semnătură olografă, și se depune odată cu cererea de acordare a cetățeniei (alineatul (7) al articolului 6 din Legea cetățeniei estone: „Solicitând cetățenia Estoniei, jur să fiu devotat ordinii constituționale din Estonia”).
  • Exceptarea petenților români din actuala Republică Moldova de obligația intrării în carantină sau izolare la domiciliu pe motivul traversării frontierei în vederea depunerii în interiorul României a jurământului de credință față de patrie și poporul român.
  • Completarea Legii cetățeniei române nr. 21/1991, prin aceeași OUG, cu prevederi despre exceptarea românilor care își redobândesc cetățenia română de obligația prestării jurământului de credință și egalarea lor, astfel, cu cetățenii români născuți în România. De precizat că în alte state (bunăoară în Israel) sunt supuși obligației de prestare a jurământului de credință doar solicitanții străini care dobândesc cetățenia prin naturalizare. În acest sens, o soluție posibilă ar fi ca, într-adevăr, spre deosebire de alți solicitanți străini ai cetățeniei române, românii care își redobândesc cetățenia română să fie exonerați de obligația prestării jurământului de credință în formă verbală sau scrisă.
  • Reluarea sesiunilor solemne de depunerea a jurământului de credință față de patrie și poporul român la toate cele trei Consulate Generale ale României din actuala Republică Moldova, eventual în aer liber, cu respectarea condițiilor de distanță fizică și alte măsuri de protecție necesare pe durata stării de urgență.

Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării solicită miniștrilor și premierului să avanseze propuneri explicite, care să producă rezultate concrete în timp util pentru viitorii concetățeni.

Preluat: https://infoprut.ro/67912-premierul-orban-interpelat-pe-tema-deblocarii-ultimei-etape-a-redobandirii-cetateniei-romane.html

Lasă un răspuns