Opinie: R. Moldova ar fi trebuit să renunțe la Transnistria încă de acum 30 de ani

Republica Moldova ar fi trebuit să renunțe la Transnistria încă de acum 30 de ani. Este opinia istoricului și jurnalistului George Damian, care consideră că politicienii de la Chișinău nu au luat această decizie de-a lungul timpului pentru că au încercat să se folosească de avantajele dintr-o relație ambiguă și cu România, și cu Rusia. 

Istoricul a subliniat în cadrul unui interviu pentru Jurnal.md că nimic nu-l poate împiedica acum pe Vladimir Putin să recunoască independența Transnistriei.

Poate să facă chestia asta în orice moment. Problema e alta – ce are el de câștigat din recunoașterea independenței Transnistriei? Dacă în viziunea sa de recreare a unui nou imperiu coordonat de Moscova, această recunoaștere îi aduce avantaje, o va face. Nu sunt prea multe metode pentru a-l împiedica. Dar recunoașterea trebuie să vină la pachet cu capacitatea de a proteja această independență, pentru că Transnistria singură nu și-o poate apăra. Recunoașterea independenței Abhaziei și Osetiei a fost cuplată de invazia rusească în Georgia, recunoașterea Luganskului și Donețkului a fost cuplată de invazia în Ucraina, prin urmare ar trebui ca un contingent mare de trupe ruse să se afle în regiune, căci în Transnistria sunt doar vreo două mii de militari ruși a explicat George Damian.

Totodată, fiind întrebat dacă n-ar fi mai bine ca Republica Moldova să renunțe la aceasta regiune separatistă, istoricul a răspuns că în opinia sa „ar fi trebuit să renunțați la Transnistria încă acum 30 de ani”.

„Cum știm bine din istorie, Transnistria e o creație sovietică, a cărei obiectiv – sovietizarea României și crearea unui culoar de acces către sud-estul Europei – este stabilit în documentele de fondare ale RASSM, publicate de istoricul Gheorghe Cojocaru. Plus că este o creație a armatei roșii, un avanpost militar. În documentele respective, ideile vin din partea unor comandanți de armată, care primesc binecuvântarea partidului.

Or, Transnistria fără prezența trupelor ruse la Nistru nu există, se dizolvă de la sine. Ei nu sunt republică, ci bază militară. Nu au nici populație, oamenii fug de acolo. Economia lor e praf și pulbere, fără intervențiile oligarhilor ruși. Din 1924 până astăzi, aceasta este rațiunea existenței acestei zone. De ce clasa politică de la Chișinău nu a luat decizia aceasta de-a lungul timpului? Impresia mea este că majoritatea politicienilor din R. Moldova, indiferent de orientare, au încercat politica mielului blând, care suge de la două oi. Au încercat să se folosească de avantajele dintr-o relație ambiguă și cu România, și cu Rusia. Acum rezultatele acestor trei decenii sunt evidente”, a mai punctat George Damian.

Preluat: https://infoprut.ro/87682-opinie-r-moldova-ar-fi-trebuit-sa-renunte-la-transnistria-inca-de-acum-30-de-ani.html

Lasă un răspuns