Generalul Costaș: Armata R. Moldova nu e pregătită să facă față unui atac combinat al Rusiei si al trupelor din regiunea transnistreană

Armata Republicii Moldova nu este pregătită să facă față unui atac combinat al Rusiei si al trupelor din regiunea transnistreană. Este opinia generalului Ion Costaș, fost ministru al Apărării de la Chișinău.

Potrivit generalului în rezervă, diferendul transnistrean mai poate fi rezolvat doar printr-o intervenție energică a marilor actori globali.

Tratatul de încetare a focului a fost pregătit de ruși. Ministru Apărării al Republicii Moldova era Creangă, după ce plecasem eu și alte figuri precum Nicolae Chirtoacă. Ei au pregătit acest tratat care spunea atunci că armata rusă trebuie să rămână pe teritoriul Moldovei. Din cele 14 republici care s-au desprins din URSS, niciuna nu a acceptat ca trupele ruse să rămână pe teritoriul lor. Unica republică care a acceptat ca armata regulată a Rusiei să rămână pe teritoriul său a fost Republica Moldova Documentul a fost pregătit de ruși, iar președintele Mircea Snegur a zburat la Moscova și a semnat acel Tratat cu omologul său, Boris Elțin. Rușii nu vor pleca de aici foarte ușor, ei sunt băgați și în alte țări din regiuni precum Abhazia și Osetia de Sud în Georgia, Siria sau Ucraina. Nu vor să iasă prea ușor din Republica Moldova. Unica soluție ar fi ca UE să pună această problemă pe tapet, la fel și Statele Unite ale Americii. În primul rând, ar trebui ca acest Tratat să fie recunoscut ca fiind nul și să se renunțe la prevederea legată de staționarea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova. Doar așa ar putea fi retrasă armata rusească de pe teritoriul Republicii Moldova”, a subliniat Ion Costaș potrivit anticorupție.md.

Totodată, fiind întrebat în cadrul unui interviu, dacă este astăzi pregătită armata Republicii Moldova pentru a face față unui atac combinat al Rusiei și a forțelor paramilitare din regiunea transnistreană, generalul în rezervă a răspuns că „nu, nici într-un caz, și nici măcar militarilor din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care păzește depozitele de muniții de la Cobasna”.

Ei nu vor să se retragă și folosesc acest pretext al pazei munițiilor de acolo. Acestea sunt niște tertipuri copilărești că ei [rușii] vor pleca de acolo, până când acest lucru nu va fi impus de structurile internaționale și mondiale să se retragă de aici și să se ducă acasă odată și odată. Nu putem vorbi deocamdată de înlocuirea actualului format al pacificatorilor cu o misiune internațională sub egida ONU. Se vehiculează de mult această idee pe multe canale politice, diplomatice și mediatice, dar Rusia nu va face acest pas. Moscova înțelege că, odată cu plecarea GOTR, Transnistria va dispare și va deveni parte componentă a Republicii Moldova”, a explicat Ion Costaș.

În același context, el a mai spus că nu există nicio șansă ca Rusia și Republica Moldova să ajungă la un compromis în ceea ce privește distrugerea armamentului vechi și periculos de la Cobasna până când această problemă nu va fi pusă de UE, NATO și SUA. „Acel armament nu va fi distrus până atunci. Cele 20.000 de tone de muniții depozitate nu vor fi distruse, deși reprezintă un pericol enorm pentru zona respectivă. Nu numai pentru Republica Moldova, dar și pentru Ucraina. Ar fi un fel de explozie a bombei atomice, în caz că se întâmplă un astfel de accident. Armamentul de acolo este foarte vechi, de pe timpul celui de-al Doilea Război Mondial chiar și i-a expirat termenul de valabilitate.”, a mai remarcat generalul Ion Costaș.

Preluat: https://infoprut.ro/87759-generalul-costas-armata-r-moldova-nu-e-pregatita-sa-faca-fata-unui-atac-combinat-al-rusiei-si-al-trupelor-din-regiunea-transnistreana.html

Lasă un răspuns