Fost parlamentar de la Chișinău: Conflictul înghețat de pe Nistru, sursa principală de riscuri de securitate în regiune

La cei 30 de ani din ziua în care a fost semnat Acordul „Cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova”, conflictul înghețat de pe Nistru rămâne sursa principală de riscuri de securitate în regiune. Este opinia lui Chiril Moțpan, fost parlamentar de la Chișinău. 

Potrivit acestuia, nicio operațiune de menținere a păcii nu este în stare să realizeze demilitarizarea ZS, după cum este prevăzut de documentele ce reglementează desfășurarea operațiunii.

Nici la nivelul societății din R. Moldova nu există un consens asupra evenimentelor din 1992. Există doar ezitare, extrem de multă dezinformare, iar actuala guvernare, la fel ca și cele precedente, încearcă să menajeze interesele structurilor separatiste neconstituționale, fie în speranța unei „reintegrări” prost înțelese, fie din motive ascunse, legate de interesele politico-economice ale anumitor structuri politice de la Chișinău. Atât Comisia Unificată de Control, cât și Comandamentul Militar Întrunit al Forțelor Mixte de Pacificare acționează ineficient, din cauza șicanelor cauzate de regimul separatist și a jocului dublu al oficialităților Federației Ruse. La 30 de ani de la „reglementarea pașnică” a conflictului suntem într-un impas cronic suprapus de o realitate a unui război inițiat de cei care ne țin prizonieri de câteva decenii. Ce facem cu această realitate?”, întreabă Chiril Moțpan într-un comentariu pe pagina sa de Facebook.

Amintim că la 21 iulie 1992, la Moscova, președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, și cel al Federației Ruse, Boris Elțin, au semnat Convenția cu privire la principiile reglementării pașnice a conflictului armat din zona nistreană a Republicii Moldova. Documentul prevedea încetarea imediată a focului, crearea unei „zone de securitate”, constituirea unor forțe de menținere a păcii și crearea unei Comisii Unificate de Control, tripartită, care să monitorizeze respectarea acelui acord. Măsurile prevăzute în acest document trebuiau să constituie o importantă parte componentă a procesului de reglementare a conflictului prin mijloace pașnice. Însă, la 30 de ani de la semnarea  acordului respectiv, conflictul transnistrean rămâne nerezolvat.

Preluat: https://infoprut.ro/93140-fost-parlamentar-de-la-chisinau-conflictul-inghetat-de-pe-nistru-sursa-principala-de-riscuri-de-securitate-in-regiune.html

Lasă un răspuns