Expert în economie: Tinerii și pensionarii din R. Moldova, vulnerabili în urma unei acțiuni a guvernului

Guvernul Republicii Moldova a făcut o mișcare îndrăzneață atunci când a majorat pensiile, dar aceasta trebuie văzută și ca o cheltuială permanentă, care s-ar putea să afecteze echilibrul financiar în contextul creșterii prețurilor la produsele energetice. Declarații în acest sens au fost făcute de Petrișor Peiu, expert economic de la București. 

Potrivit sursei citate, criza energetică reprezintă una dintre principale provocări pentru Republica Moldova, întrucât acest stat este în continuare dependent de gazul rusesc.

La fel ca peste tot în regiune, cea mai mare provocare este criza produselor energetice. Există o tendință destul de mare de a continua această criză. Ea este pentru R. Moldova principala provocare și e de ani buni. Gazprom continuă să își facă tipul de politică care a împins UE la a căuta soluții pentru a reduce dependența de gazul rusesc. Sigur că Republica Moldova are mai puține grade de libertate în această încercare de a-şi reduce dependența. Rămâne în continuare gazul rusesc singura sursă pentru R. Moldova, creșterea prețurilor la această materie primă afectează întreaga regiune”, a explicat Petrișor Peiu pentru TVR Moldova.

Totodată, referindu-se la cele 100 de zile de mandat al actualului Guvern din Republica Moldova, condus de Natalia Gavriliţa, expertul a remarcat că acesta este susținut foarte mult de Berlin.

Principalul aspect pozitiv care ține de activitatea Guvernului vine tot din străinătate și anume un sprijin destul de important și vizibil la nivelul UE acordat atât președintelui, cât și Guvernului, sprijin care se simte. Dacă va face pași greșiți Republica Moldova va avea și momente mai tensionate cu Bruxelles-ul, deocamdată nu le are. Acest guvern este sprijinit de Berlin foarte mult”, a mai specificat Petrișor Peiu. 

În context, expertul economic a atenționat că urmează totuși o perioadă complicată pentru că Guvernul R. Moldova a făcut o mișcare îndrăzneață de majorare a pensiilor.

Acea mișcare trebuie văzută ca o cheltuială permanentă care s-ar putea să afecteze echilibrul financiar, mai ales în contextul creșterii prețurilor la produsele energetice. Creșterea aceasta va aduce și venituri suplimentare la buget, context în care, principalul pericol pentru puterea de cumpărare este inflația și atunci Guvernul va trebui să facă față unor nemulțumiri care vor veni, legate de rodarea puterii de cumpărare. Aceasta e principala nemulțumire și în România astăzi. Cele mai expuse categorii sunt tinerii și pensionarii, urmează să vedem cum va reuși Guvernul de la Chișinău să reziste acestor nemulțumiri care sunt naturale.”, a declarat Petrișor Peiu.

Amintim că începând cu 1 octombrie 2021, Guvernul de la Chișinău a anunțat cea mai mare creștere de pensii din istoria Republicii Moldova.

Ulterior, la 9 noiembrie, responsabilii de la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică din R. Moldova au anunțat o creștere de 2,4 ori a tarifelor la gazele naturale. După acest anunț, Guvernul a venit cu un șir de compensații la factura la gaz pentru toți cetățenii.

Majorarea respectivă vine după ce, la 28 octombrie, Republica Moldova și Gazprom au prelungit contractul de livrare a gazelor naturale pentru încă 5 ani. Astfel, începând cu 1 noiembrie 2021, prețul de calcul al gazelor naturale procurate este determinat conform formulelor agreate de părți în contract.

Preluat: https://infoprut.ro/83201-expert-in-economie-tinerii-si-pensionarii-din-r-moldova-vulnerabili-in-urma-unei-actiuni-a-guvernului.html

Lasă un răspuns