Comerțul Republicii Moldova cu UE va fi impulsionat

Companiile din Republica Moldova vor avea în curând o capacitate sporită de a identifica oportunitățile de comerț cu Uniunea Europeană, dar și în cadrul regiunii Parteneriatului Estic, grație proiectului „EaP Trade Helpdesk”.

Centrul Internațional de Comerț (ITC), în parteneriat cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Ministerul Economiei de la Chișinău, a organizat recent prima reuniune a părților interesate în realizarea proiectului respectiv.

Proiectul, cu o durată de cinci ani, vizează intensificarea relațiilor economice și comerciale dintre statele Parteneriatului Estic și Uniunea Europeană precum și în regiunea PaE.

Ca urmare a implementării proiectului, întreprinderile din statele Parteneriatului Estic vor avea acces sporit la informații comerciale cuprinzătoare, veridice și transparente privind regiunea PaE și UE prin intermediul portalului „EaP Trade Helpdesk”. Centrul de asistență online, disponibil prin intermediul portalului, va permite întreprinderilor să raporteze probleme legate de export și import și să obțină soluții practice de la autoritățile naționale relevante.

Republica Moldova este un participant activ al Parteneriatului Estic, care a facilitat semnarea Acordului de Asociere, ce a permis cetățenilor țării noastre să călătorească fără vize în UE și să beneficieze de comerț fără taxe. Rezultatele scontate ale proiectului „EaP Trade Helpdesk” vor fi obținute numai prin eforturi comune și printr-o colaborare consolidată, care va contribui la dezvoltarea unui spațiu informațional eficient pentru întreprinderi și toate părțile interesate implicate în comerțul internațional”, a declarat Iuliana Drăgălin, secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei de la Chișinău.

La rândul său, Vasile Plămădeală, consilier pe problemele de comerț al Delegației UE la Chișinău, a subliniat că respectivul proiect va oferi un suport informațional valoros întreprinderilor din R. Moldova pentru un acces mai ușor la piața UE. „În același timp, este important ca autoritățile să se concentreze mai mult pe punerea în aplicare a reformelor legate de comerț, precum și pe îmbunătățirea generală a climatului de afaceri și justiției”, a mai adăugat sursa.

Lansat la sfârșitul anului 2019, proiectul „EaP Trade Helpdesk” este implementat de ITC, agenție comună a Organizației Națiunilor Unite și a Organizației Mondiale a Comerțului. Acesta este sprijinit de Uniunea Europeană în cadrul inițiativei sale EU4Business.

Preluat: https://infoprut.ro/76374-comertul-republicii-moldova-cu-ue-va-fi-impulsionat.html

Lasă un răspuns