Vaccinul geopolitic: Găgăuzii refuză AstraZeneca donat de România

Ana Guțu, fost secretar de stat al Departamentului pentru relația cu Republica Moldova, se arată indignată că unii medici din UTA Găgăuzia refuză vaccinul AstraZeneca, donat de România, în condițiile în care zilnic mai mulți oameni mor din cauza coronavirusului.

Medicii găgăuzi refuză (în limba rusă, desigur) să fie vaccinați cu vaccinul AstraZeneca, probabil, pe motiv politic, deoarece vine din Vest (lotul de vaccinuri donat de România). E penibil acest război geopolitic al vaccinurilor in condițiile când mor oameni de Covid, inclusiv medici, iar rata îmbolnăvirilor crește exponențial. Stimați medici găgăuzi, chiar așa? Rușine! Poate returnează autonomia găgăuză toate investițiile, ajutoarele venite din UE, inclusiv din România (drumuri, spitale, școli, inițiative antreprenoriale etc. )? Va fi un gest superlativ de a le face pe plac patronilor politici locali și celor din estul rusesc”, a subliniat Ana Guțu.

Reacția vine după ce două spitale din UTA Găgăuzia au anunțat Agenția Națională pentru Sănătate Publică că refuză să se vaccineze cu vaccinul donat de România.

„Administrația spitalului raional din Comrat vă informează că în acest moment, în centrul COVID și în secția de Terapie Intensivă nu există lucrători medicali care ar dori să se vaccineze cu AstraZeneca. Vă rugăm să nu trimiteți vaccin în această instituție. În cazul în care vor apărea doritori, instituția va transmite în adresa dvs. o solicitare în acest sens”, se arată în scrisoarea directorului Spitalului din Comrat, Nina Railean către șeful ANSP, Vasile Gustiuc.

Totodată și administrația spitalului din Ceadâr-Lunga, „a adus la cunoștința ANSP-ului că personalul medical din această instituție refuză să-și administreze vaccinul AstraZeneca”.

Amintim că la 27 februarie 2021, în Republica Moldova a ajuns și prima donație de 21 600 de doze donate de România, care face parte din cele 200.000 de doze promise la sfârșitul anului trecut de președintele Klaus Iohannis.

Vaccinul AstraZeneca a fost inclus în lista de utilizare în urgențe a Organizației Mondiale a Sănătății și a fost autorizat spre administrare de către Agenția Europeană a Medicamentului, fiind utilizat în peste 50 de state ale lumii.

Preluat: https://infoprut.ro/74278-vaccinul-geopolitic-gagauzii-refuza-astrazeneca-donat-de-romania.html

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: