Igor Dodon și Zinaida Greceanîi îi felicită pe găgăuzi pentru o independență nerecunoscută

Președintele de la Chișinău, Igor Dodon, și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, s-au întrecut în felicitări online pentru găgăuzi. Motivul? 30 de ani de la proclamarea unei republici separatiste în sud, în jurul orașului Comrat, sub denumirea de „Republică găgăuză independentă”.

„Transmit felicitările mele și cele mai calde urări de bine Bașkanului Găgăuziei, Irina Vlah, tuturor locuitorilor din regiune, fraților și surorilor demni ai poporului nostru moldovenesc comun. Să nu ne dezbine nimic niciodată, iar scopul nostru unic – prosperitatea pașnică și plină de bucurie a Republicii Moldova, să ne întărească veșnic visele, aspirațiile și faptele. Cu Dumnezeu, împreună”, a scris Dodon în rusă pe pagina sa de Facebook, citat de Realitatea.md.

Tot în rusă, dar și în română a transmis și Zinaida Greceanîi un mesaj dedicat „poporului găgăuz”: „Felicit poporul găgăuz, inclusiv Bașkanul Găgăuziei, doamna Irina Vlah, cu ocazia sărbătorii istorice marcate astăzi, și le doresc pace, bunăstare și prosperare. Constat cu bucurie creșterea eficienței în activitatea Grupului comun de lucru al Parlamentului Republicii Moldova și Adunării Populare a UTA Găgăuzia. Iar adoptarea de către Comisia juridică, numiri și imunități, a raportului la mult așteptatul ”pachetul găgăuz” de proiecte de lege, pentru prima lectură, este o dovadă concludentă în acest sens. Fie ca Patria noastră comună – Republica Moldova – să trăiască în continuare în pace și înțelegere, să se dezvolte pentru binele tuturor cetățenilor ei, pentru binele generațiilor viitoare!”.

Pe 19 august 1990, mișcarea separatistă ”Gagauz Halkî” („Poporul Găgauz”) proclama în raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești așa-numita ”republică găgăuză”, nerecunoscută de nimeni. Aceasta a existat 4 ani, iar în 1994, Parlamentul de la Chișinău a adoptat Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei, prin care declara acest teritoriu o regiune autonomă în componența Republicii Moldova.

Preluat: https://infoprut.ro/66405-igor-dodon-si-zinaida-greceanii-ii-felicita-pe-gagauzi-pentru-o-independenta-nerecunoscuta.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: