Vizita lui Macron în R. Moldova: Trei documente semnate între autoritățile franceze și cele de la Chișinău

Autoritățile franceze și cele de la Chișinău au semnat miercuri, 15 iunie 2022, trei documente privind extinderea cooperării între Franța și Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în marja vizitei la Chișinău a președintelui francez Emmanuel Macron. 

Unul dintre aceste documente este Convenția între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Franței pentru evitarea dublei impuneri și prevenirea evaziunii și fraudei fiscale cu privire la impozitele pe venit. Respectiva convenție va permite dezvoltarea sectoarelor prioritare ale economiei afectate de situația de securitate regională prin implementarea de noi proiecte investiționale, generând astfel crearea de noi locuri de muncă în Republica Moldova.

De asemenea, a fost semnat și un acord între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Franței privind activitățile Agenției Franceze de Dezvoltare (AFD), Proparco și Expertise France în Republica Moldova presupune accesarea de către țara noastră a fondurilor pentru finanțarea necesităților de dezvoltare națională.

Astfel, conform mandatului său, Agenția Franceză de Dezvoltare va sprijini proiecte de dezvoltare în trei domenii cheie: reîmpădurirea și irigarea, modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și a sistemelor de canalizare, interconexiunile electrice și eficiența energetică în clădiri. Un proiect important pentru perspectiva conectării rețelei feroviare moldovenești la rețeaua europeană ține de reabilitarea și modernizarea tronsonului de cale ferată Chișinău–Ungheni.

Tot miercuri, la Chișinău, a fost semnat și contractul de credit între Republica Moldova și Agenția Franceză pentru Dezvoltare. Acesta reprezintă documentul prin care R. Moldova va beneficia de resurse financiare necesare finanțării necesităților bugetului de stat, inclusiv pentru servicii de sănătate, educație sau transferuri sociale.

Documentele au fost semnate de către viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Nicu Popescu, ministrul Finanțelor de la Chișinău, Dumitru Budianschi, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, Catherine Colonna și Cyrille Bellier, directorul Departamentului Europa de Est, Orient și Asia, Agenția Franceză de Dezvoltare.

Astfel, părțile au reconfirmat angajamentul pentru a continua consolidarea dialogul  bilateral și extinderea cooperării pe domenii de interes reciproc, în interesul cetățenilor ambele state.

Preluat: https://infoprut.ro/91810-vizita-lui-macron-in-r-moldova-trei-documente-semnate-intre-autoritatile-franceze-si-cele-de-la-chisinau.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: