SUA, peste 1 milion de dolari pentru restaurarea unei biserici din Republica Moldova

Kent Logsdon, ambasadorul SUA la Chișinău și Sergiu Prodan, ministrul Culturii al Republicii Moldova, au vizitat Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni, monument arhitectural care se află în plin proces de restaurare. 

Proiectul de restaurare este finanțat parțial printr-o contribuție de peste 1 milion de dolari din partea Fondului Ambasadorilor SUA pentru Conservarea Culturală, se desfășoară prin intermediul Ambasadei SUA de la Chișinău și este implementat de către Centrul de Cercetări Arheologice al Republicii Moldova.

Astfel, ambasadorul Kent Logsdon a confirmat interesul de susținere a proiectelor pe dimensiunea  culturală, inițiată de Ambasada SUA în Republica Moldova, pentru consolidarea relației bilaterale pe care cele două state au edificat-o în ultimii 30 de ani.

La rândul său, Sergiu Prodan, ministrul Culturii de la Chișinău și-a exprimat recunoștința față de poporul american, care prin intermediul Ambasadei SUA în Republica Moldova, investește în lucrări de salvgardare și valorificare a patrimoniului cultural al R. Moldova, dar și pentru susținerea industriilor creative.

 Mulțumim pentru acest suport enorm pentru cultura noastră. Acesta este un monument arhitectural unic în felul său în această parte a Europei, un simbol al dăinuirii credinței ortodoxe și spiritualității neamului nostru”, a remarcat Sergiu Prodan. 

Menționăm că lucrările de restaurare a bisericii ar urma să se încheie în toamna acestui an. Ulterior, aceasta va fi inclusă în circuitul turistic intern si internațional.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni este un monument arhitectural construit în secolele XVII – XVIII și ctitorit de către domnitorul Moldovei Grigore Callimachi și mitropolitul Daniil al Proilaviei. Pictura din interior datează din anul 1763.

Acesta este un monument unic în spațiul est-carpatic prin amplasarea sub nivelul solului (biserică semi-îngropată), datorată faptului că localitatea Căușeni era condusă atunci după legea otomană, care impunea ca bisericile să nu se ridice mai sus decât baza acoperișului lăcașelor de cult musulman din același ținut și să nu depășească anumite dimensiuni.

Preluat: https://infoprut.ro/88982-sua-peste-1-milion-de-dolari-pentru-restaurarea-unei-biserici-din-republica-moldova.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: