SUA ar putea oferi armament Republicii Moldova

Statele Unite ale Americii sunt gata să ofere armament Republicii Moldova dacă vor avea o cerere, în acest sens, din partea Chișinăului. Declarațiile au fost făcute de un grup de congresmani americani, aflați într-o vizită de lucru în R. Moldova.

Oficialii americani au spus că au votat un pachet de sprijin pentru Ucraina și Republica Moldova, în valoare de 40 de miliarde de dolari. Este vorba de asistență umanitară și militară. Deocamdată nu se știe ce sumă îi va reveni Republicii Moldova, transmite TVR Moldova.

„Suntem pregătiți să contribuim la înarmarea Republicii Moldova, dacă acest lucru ni se va solicita. Planurile Rusiei pot privi Republica Moldova și Georgia, care nu sunt state sub umbrela articolului 5 al Tratatului Nord Atlantic”, a declarat Michael M. Mccaul, congresman american.

 „Statele Unite tocmai au votat un pachet de sprijin pentru Ucraina şi Republica Moldova, în valoare de 40 miliarde de dolari, asistenţă umanitară şi militară. Suntem alături de cetățenii celor două state în această agresiune a lui Putin”, a declarat, la rândul său, șeful delegației americane, congresmanul Gregory W. Meeks.

Delegația Congresului SUA s-a întâlnit astăzi cu președintele Maia Sandu. Oficialii au abordat subiecte referitoare la evoluțiile de securitate din R. Moldova și din regiune, impactul economic major al războiului din Ucraina pentru acest stat și relațiile dintre Republica Moldova și SUA. Membrii Congresului SUA au apreciat reacția autorităților și implicarea cetățenilor în criza refugiaților din Ucraina.

„M-am întâlnit cu președintele, premierul Republicii Moldova, societatea civilă și refugiați. Suntem impresionați de viziunea în lupta anticorupție și dorința de a merge înainte în această luptă ”, a menționat congresmanul Gregory W. Meeks, şeful delegaţiei.

Oficialii de peste ocean au dat asigurări că SUA va fi alături de Republica Moldova în atenuarea consecințelor războiului, în recuperarea economică și în asigurarea securității energetice, prin cumpărarea energiei electrice mai ieftine din Ucraina şi România. Ei au salutat reformele pornite de guvernare și lupta împotriva corupției.

Preluat: https://infoprut.ro/90834-sua-ar-putea-oferi-armament-republicii-moldova.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: