Primul lot de vaccin anti-COVID-19 oferit de România a ajuns în R. Moldova: „Nu întâmplător am venit cu acest cadou înainte de Mărțișor”

Primul lot de vaccin anti-COVID-19 oferit de România a ajuns în R. Moldova. Este vorba despre 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca, prima serie din cele 200.000 de doze, pe care Guvernul de la București le va oferi ca ajutor umanitar cetățenilor de peste Prut. 

Vaccinul a fost adus de o aeronavă SMURD, care a aterizat pe Aeroportul Internațional Chișinău. La ceremonia de întâmpinare au participat președintele Maia Sandu, Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova și Peter Michalko, șefului Delegației UE la Chișinău.

Mă bucur că primele doze de vaccin anti-COVID în R. Moldova vin din România. Aș spune că nu putea fi altfel, având în vedere relațiile speciale bazate pe comunitatea de limbă, de cultură și de istorie dintre România și R. Moldova, relații care sunt fundamentate și pe un parteneriat strategic pentru susținerea parcursului european al R. Moldova”, a declarat ambasadorul Daniel Ioniță.

El a mai remarcat că nu întâmplător se află alături de președintele Maia Sandu și Peter Michalko, șeful Delegației UE la Chișinău. „Prin acest gest simbolic dorim să transmitem inclusiv mesajul puternic de susținere adresat tuturor cetățenilor R. Moldova, care este centrat pe valori și principii europene. Aceste prime doze sunt destinate personalului medical din prima linie. Este important ca astfel să aducem nu numai sănătate, dar și speranță ca vom reuși să ieșim cu toții, împreună, din această năpastă. Cu siguranță vor urma și alte doze. Nu întâmplător Guvernul României a adoptat Hotărârea prin care a operaționalizat această donație de Dragobete, care este Ziua Îndrăgostiților și, nu întâmplător astăzi, înainte de Mărțișor, am venit cu acest cadou pentru dumneavoastră. În primul rând, dorim să fie un cadou simbolic pentru medicii de aici, acest personal minunat care de mai mult de un an este expus unui risc enorm. Dacă vom reuși să ne vindecăm medicii vom reuși să fim și noi sănătoși”, a mai punctat Daniel Ioniță.

La rândul său, Maia Sandu a declarat că este bucuroasă că astăzi în R. Moldova au ajuns primele doze de vaccin din generoasa donație promisă de președintele României Klaus Iohannis. „Mulțumim tututuror celor implicați mai ales în dialogul cu producătorii ca să putem face posibilă această donație. Suntem foarte recunoscători României pentru acest vaccin. Așteptăm să vină și celelalte doze de vaccin dar această primă tranșă este foarte importantă pentru că merge în primul rând pentru personalul medical din prima linie. Acest vaccin va ține sănătoși medicii, iar ei în continuare ne vor putea ajuta pe noi”, a mai adăugat președintele R. Moldova.

Amintim că președintele Klaus Iohannis, cu ocazia vizitei oficiale efectuate la Chișinău, la 29 decembrie 2020, a anunțat un nou pachet de asistență oferit de România cetățenilor Republicii Moldova, din care face parte și „furnizarea a 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19”. 

Astfel, la 24 februarie 2021, Guvernul României a aprobat Ordonanța de urgență prin care a fost reglementat ajutorul respectiv ce urma a fi oferit imediat R. Moldova, iar două zile mai târziu, Florin Cîțu, premierul de la București, a anunțat că „în cel mai scurt timp vor pleca 21.600 de doze de vaccin AstraZeneca către Republica Moldova”.

Preluat: https://infoprut.ro/74145-primul-lot-de-vaccin-anti-covid-19-oferit-de-romania-a-ajuns-in-r-moldova-nu-intamplator-am-venit-cu-acest-cadou-inainte-de-martisor.html

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: