Ministerul de Externe de la Chișinău, precizări privind ajutorul militar promis de UE

Ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu mai multe precizări după anunțul președintelui Consiliului European, Charles Michel, privind intenția UE de a oferi Republicii Moldova mai mult sprijin militar și ajutor pentru combaterea atacurilor cibernetice.

În acest sens, diplomația de la Chișinău a amintit că în domeniul apărării, Republica Moldova beneficiază de asistență din partea Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului european pentru pace (European Peace Facility), subliniind că asistența respectivă nu vizează și nu se referă la armament letal.

Activitățile pentru anul 2021 au inclus consolidarea capacităților medicale ale Armatei Naționale și sporirea capacităților geniștilor din Republica Moldova cu un sprijin în valoare de 7 milioane euro. Pentru următoarea perioadă au fost identificate 6 domenii de interes: logistică militară, mobilitate, comandă și control, apărarea cibernetică, capacități de monitorizare a situației și comunicații tactice. Republica Moldova și Uniunea Europeană continuă cooperarea în vederea sporirii rezilienței și modernizării sectorului de apărare”, a mai precizat Ministerul de Externe de la Chișinău.

Amintim că astăzi, președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat în vizită la Chișinău, a dat asigurări că UE va ajuta în continuare Republica Moldova din punct de vedere politic și economic, dar s-a referit și la un sprijin pentru securitate și apărare.

În acest context, oficialul european a subliniat că UE a oferit anul trecut Republicii Moldova un sprijin de 7 milioane de euro prin intermediul Instrumentului european pentru pace, iar „în acest an planificăm să majorăm susținerea pentru R. Moldova, oferind forțelor armate echipamente suplimentare”. 

Preluat: https://infoprut.ro/90146-ministerul-de-externe-de-la-chisinau-precizari-privind-ajutorul-militar-promis-de-ue.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: