Lituania, asistență pentru Republica Moldova în contextul alegerilor parlamentare

Lituania este dispusă să ofere Republicii Moldova asistență în ceea ce privește combaterea pericolelor hibride care pot apărea în contextul alegerilor anticipate din 11 iulie 2021. Declarația a fost făcută de Gitanas Nauseda, președintele lituanian, aflat într-o vizită la Chișinău, după o întrevedere cu Maia Sandu, omologul său din R. Moldova. 

În cadrul întâlnirii, au fost abordate o serie de subiecte printre care evoluțiile politice din R. Moldova, pregătirile pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, dar și relația bilaterală specială între cele două state.

În context, președintele Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova își dorește să continue colaborarea în domeniul securității și al apărării, „mai ales apărării de riscuri hibride și combaterea dezinformării, unde experiența Lituaniei ne poate fi foarte utilă”.

La rândul său, șeful statului lituanian a subliniat că țara sa are una dintre cele mai bune sisteme de combatere a pericolelor hibride și că este dispusă să împărtășească această experiență cu Republica Moldova.

Ați vorbit despre riscurile hibride cu care ne confruntăm și țin să menționez că noi avem una dintre cele mai bune sisteme de combatere contra acestor pericole. Noi am reușit să evităm eventuale incidente și suntem mereu gata să împărtășim această experiență cu specialiștii din Republica Moldova, ținând cont de faptul că în data de 11 iulie vor avea loc alegeri parlamentare. De asemenea, amintesc că Ambasada Lituaniei din Republica Moldova exercită funcția de contact cu reprezentanța NATO și este mereu gata să împărtășească experiența sa vizavi de problemele ce țin de structurile NATO”, a declarat Gitanas Nauseda.

Totodată sursa a mai menționat că Lituania nu va uita niciodată faptul că Republica Moldova a fost primul stat care a recunoscut independența sa.

În anul 1990, Lituania și-a declarat independența și primul stat care a recunoscut independența țării noastre a fost Moldova, care în acea perioadă de timp era în componența Uniunii Sovietice. Acest sprijin nu va fi uitat niciodată”, a mai punctat președintele lituanian.

În același timp, Gitanas Nauseda a mai punctat că prezența sa la Chișinău confirmă sprijinul Lituaniei pentru parcursul european al R. Moldova.

Preluat: https://infoprut.ro/76716-lituania-asistenta-pentru-republica-moldova-in-contextul-alegerilor-parlamentare.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: