Iohannis i-a acordat o distincție unui fost liderul politic de la Chișinău care afirma că limba vorbită în R. Moldova este moldoveneasca, nu româna ~ InfoPrut

Președintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor lui Marian Lupu, președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova.

„În semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la dezvoltarea auditului public în context european, pentru integritatea și profesionalismul de care au dat dovadă în exercitarea actului de control, Președintele României a conferit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor (…) domnului Lupu Marian, Președintele Curții de Conturi a Republicii Moldova (….)”, se arată într-un document al administrației prezidențiale.

Marian Lupu a fost unul dintre liderii Partidul Democrat (PD) pe timpul conducerii de facto a oligarhului Vlad Plahotniuc. Acesta declara în urmă cu circa 10 ani, în septembrie 2012, că nu mai crede în existența limbii române în Republica Moldova, iar Articolul 13 din Constituția Republicii Moldova, privind limba de stat, nu trebuie modificat și rămâne cu sintagma de „limba moldovenească”.

Totodată, Lupu a declarat în 2010 că e „o mândrie pentru Republica Moldova că soldații ei au defilat în Piața Roșie”, la parada de Ziua Victoriei.

În dosarul fraudei bancare, Vladimir Plahotniuc este acuzat de crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani. Potrivit procurorilor de la Chișinău, între 2013 și 2015, Plahotniuc a primit în conturi, prin intermediul unor companii fondate de Ilan Șor, peste 39 de milioane de dolari SUA și 3,5 milioane de euro, bani proveniți din credite bancare obținute fraudulos din băncile devalizate (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank). Procurorii au pus sub sechestru bunuri în valoare totală de peste un miliard de lei aparținând lui Plahotniuc.

Preluat: https://infoprut.ro/95058-iohannis-i-a-acordat-o-distinctie-unui-fost-liderul-politic-de-la-chisinau-care-afirma-ca-limba-vorbita-in-r-moldova-este-moldoveneasca-nu-romana.html

Lasă un răspuns