În ce valută va plăti Republica Moldova Gazprom de la 1 mai ~ InfoPrut

Din 1 mai, Republica Moldova va plăti factura Gazprom-ului în euro și ruble pentru gazele primite, a anunțat Vadim Ceban, președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz, într-un interviu acordat newsmaker.md.

Vadim Ceban a menționat că și anterior „Moldovagaz” îi plătea Gazprom-ului în câteva valute – dolari, ruble și euro.

„Acest lucru este prevăzut de actualul contract. De exemplu, în februarie, am plătit cel mai mult în dolari, dar am plătit și în euro și ruble. Conform acordului cu Gazprom, semnat pe 29 octombrie 2021, din 1 mai 2022, plata se va face în ruble și euro”, a spus Ceban.

Președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz a spus că instituția nu a primit nicio notificare de la Gazprom despre trecerea la plata în ruble.

„Această decizie nu vizează R. Moldova, ne ghidăm după acord. Dacă va exista o asemenea decizie, va fi necesară modificarea contractului. Pentru noi, ar fi de preferat să plătim în euro, întrucât în condițiile volatilității cursului rublei riscăm să pierdem din diferența de curs. În plus, vor exista probleme cu o lipsă de ruble în băncile noastre”, a mai spus acesta.

Președintele rus Vladimir Putin a decis, miercurea trecută, să transfere plățile pentru gazele naturale furnizate statelor „neprietenoase” în ruble. El a declarat acest lucru la o întâlnire cu membrii guvernului, potrivit site-ului Kremlinului.

Putin a dat Băncii Centrale Ruse și oficialilor guvernamentali o săptămână la dispoziție pentru a găsi o modalitate de a transfera plata în ruble pentru gazul pe care Rusia în furnizează în Europa.

În același timp, președintele a menționat că Rusia va continua să furnizeze gaze naturale în conformitate cu volumele, prețurile și principiile de stabilire a prețurilor stabilite în contractele anterioare.

Preluat: https://infoprut.ro/88577-in-ce-valuta-va-plati-republica-moldova-gazprom-de-la-1-mai.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: