Episcopul Basarabiei de Sud, Ordinul „Sf. Martiri Brâncoveni” din partea Părintelui Patriarh Daniel

Mitropolitul Teofan și alți cinci ierarhi au sfințit joi paraclisul din incinta Centrului Eparhial din Cahul, al Episcopiei Basarabiei de Sud. Delegatul Părintelui Patriarh Daniel a fost Episcopul-vicar patriarhal Ieronim Sinaitul. Slujba a fost urmată de liturghie și de o ceremonie de acordare de distincții. Episcopului Veniamin a primit din partea Părintelui Patriarh Daniel Ordinul „Sf. Martiri Brâncoveni”, transmite Basilica.ro.

Mitropolitului Moldovei i s-au alăturat în slujire Mitropolitul Petru al Basarabiei, Arhiepiscopul Casian al Dunării de Jos, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud, Episcopul-vicar patriarhal Ieronim Sinaitul, delegatul Părintelui Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, precum și numeroși clerici din eparhia Basarabiei de Sud.

În piciorul Sfintei Mese a paraclisului eparhial au fost introduse fragmente din moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion. La finalul slujbei de sfințire, Arhiepiscopul Dunării de Jos a explicat semnificația ritualului de sfințire.

Ceremonia a continuat cu Sfânta Liturghie oficiată de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a vorbit în predica sa despre dubla semnificație a zilei pentru eparhia Basarabiei de Sud și arhipăstorul acesteia, Preasfințitul Părinte Veniamin.

Lucrarea episcopală este plină de lumină și definită prin Cruce”, a spus ierarhul. Dar, a adăugat Înaltpreasfinția Sa, este și plină de eforturi și greutăți.

Prezența unei biserici în incinta centrului eparhial îl ajută pe episcop să înțeleagă semnificația acestor suferințe, prin care el, preoții și credincioșii din eparhia sa dobândesc Împărăția Cerurilor”, a adăugat Mitropolitul Teofan.

Episcopul în primul rând încredințează lui Dumnezeu, încredințează Preasfintei Fecioare Maria, sfinților lui Dumnezeu, bucuriile și încercările preoților și ale credincioșilor din eparhie. Iar biserica din Centrul Eparhial este cel mai potrivit loc pentru ca episcopul să împlinească acest lucru”, a continuat ierarhul.

Tot în biserică, episcopul, preotul, ca orice credincios, înțelege minunatul gând al Sf. Paisie de la Neamț, pe care îl cinstim în mod deosebit în acest an. «Fă rugăciune întemeiată și mintea devine preot și inima ta devine altar unde tu slujești Domnului Dumnezeu».”

Data sfințirii Paraclisului eparhial din Cahul a fost aleasă în preajma împlinirii a patru ani de slujire a Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud.

Mitropolitul Teofan a subliniat că fragmentul din Faptele Apostolilor citit în cadrul slujbei evidențiază principalele lucrări ale unui arhipăstor, împlinite și de ierarhul Basarabiei de Sud: hirotonia de preoți, construirea de biserici, întărirea și alinarea credincioșilor prin cuvânt de învățătură, dar și prin lucrări educaționale, filantropice, culturale.

Îl rugăm pe Dumnezeu să-i dăruiască Preasfințitului Părinte Veniamin, după cuvântul Sfântului Chiril al Alexandriei, slujire statornică și bine întemeiată, să-i dăruiască putere să continue lucrarea frumoasă aici, în Basarabia, iar în veșnicie să-l răsplătească Dumnezeu cu taina moștenirii Împărăției Cerurilor”, a încheiat părintele mitropolit.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Protosinghel Casian Teoreanu, Exarhul mănăstirilor din Episcopia Basarabiei de Sud, a fost hirotesit arhimandrit.

La final, Părintele Episcop Veniamin a mulţumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija părintească arătată eparhiei pe care o păstorește, ierarhilor care au participat la sărbătoare și tuturor celor care sprijină lucrarea Preasfinției Sale în eparhia Basarabiei de Sud.

Sărbătoarea s-a încheiat cu o ceremonie de acordare de distincții.

Din partea Părintelui Patriarh Daniel au primit distincții următorii:

  • Preasfințitului Părinte Veniamin – Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru ierarhi;
  • Părintele Protosinghel Efrem Docan – Ordinul „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” pentru clerici;
  • preoții Ion Herța și Gheorghe Zabolotniuc, precum și Ion Deli, Ion Păscăreanu și Vasile Nogailîc – Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus”;
  • Ecaterina Bărbieru și Maria Guja – Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu”;
  • Consulul general al României la Cahul, Anca Corfu, Nicolae Dandiș, Alexandru Bujoreanu, Rodica Arseni – Diploma Omagială cu medalie.

Episcopul Basarabiei de Sud a acordat următoarele distincții:

  • George Becali și Andrei Botnar – Ordinul eparhial „Crucea Sfântului Ioan cel Nou”;
  • Principalii sprijinitori ai lucrărilor de la Centrul eparhial – Ordinul eparhial „Crucea Sfântului Ierarh Dionisie Erhan”.

Paraclisul Centrului Eparhial din Cahul are hramurile „Învierea Domnului”, „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfântul Ierarh Spiridon”.

Preluat: https://infoprut.ro/91060-episcopul-basarabiei-de-sud-ordinul-sf-martiri-brancoveni-din-partea-parintelui-patriarh-daniel.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: