Condițiile care trebuie îndeplinite pentru ca Republica Moldova să primească cele 600 de milioane de euro din partea Comisiei Europene

Principala condiție pentru ca Republica Moldova să primească cele 600 de milioane de euro din partea Comisiei Europene este continuarea reformelor. Anunțul a fost făcut de Katarína Mathernová, directorul general-adjunct pentru Politica de vecinătate și negocierile de extindere, aflată într-o vizită la Chișinău.

Astfel, reprezentanta Comisiei Europene a subliniat că Republica Moldova este singurul stat din Parteneriatul de Vecinătate care beneficiază de acest plan de redresare.

„Suntem alături de Republica Moldova, iar acest plan va putea fi implementat în totalitate dacă va exista un Guvern și un Parlament care va continua reformele. Principala condiție pentru realizarea acestui plan este un Guvern și un Parlament orientat spre reforme. Ca să vă ofer un exemplu: asistența macrofinanciară care în prezent este oferită R. Moldova, tranșa a doua urmează să fie plătită la mijlocul lunii septembrie, are condiția a două legi ce trebuie adoptate în Parlament, una ce vizează legislația vamală și a doua vizează instituția națională de integritate și de compatibilitate. Asta se poate întâmpla atunci când va fi un Parlament dispus să adopte aceste legi de reformă”, a declarat Katarína Mathernová.

Din cele 600 de milioane de euro oferite de Comisia Europeană, 230 de milioane vor fi folosite la dezvoltarea infrastructurii, inclusiv proiectul de interconectare energetică cu România și conservarea râului Nistru. Alte 220 de milioane de euro vor fi alocate pentru gestionarea finanțelor publice, iar 100 de milioane – pentru dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii și a comunităților locale. Câte 25 de milioane de euro sunt prevăzute pentru domeniul educației, dar și pentru reforma justiției și combaterea corupției.

Amintim că recent, Comisia Europeană a aprobat un plan de relansare economică pentru Republica Moldova în valoare de 600 de milioane de euro sub formă de asistență macrofinanciară, subvenții și investiții. Planul respectiv stabilește un program de intervenții și investiții, ce va fi realizat în perioada 2021-2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene și instituțiile financiare internaționale, prin intermediul Echipei Europa și cu participarea investitorilor privați.

Preluat: https://infoprut.ro/77367-conditiile-care-trebuie-indeplinite-pentru-ca-republica-moldova-sa-primeasca-cele-600-de-milioane-de-euro-din-partea-comisiei-europene.html

Lasă un răspuns