Cât gaz va stoca Republica Moldova în România în următoarea perioadă

Comisia pentru Situații Excepționale de la Chișinău a aprobat mai multe decizii pentru asigurarea securității energetice a Republicii Moldova. 

Astfel, în cadrul ședinței de astăzi, membrii CSE au decis majorarea cu 3 590 539 m3 a volumului de gaz transferat în România și păstrat pentru situații de urgență, astfel aplicând scutirea de la plata drepturilor de export și import a cantităților respective. Volumul total de gaz natural stocat în România va fi de 18 539 681 m3.

Tot astăzi, s-a hotărât că în perioada 1 mai-30 iunie cantitățile de energie electrică necesare consumatorilor finali și operatorilor de sistem vor fi procurate de la SA „Energocom”. Respectiv, această companie va achiziționa necesarul de energie electrică în urma organizării unei licitații până la data de 22 aprilie 2022. Câștigătorul licitației se va determina în baza celui mai mic preț propus pentru energia electrică, iar în cazul existenței unui singur ofertant, prețul va fi stabilit prin negociere directă.

În cazul majorării prețurilor la energia electrică procurată pe piața angro de către furnizori, care va genera un impact mai mare de 5% asupra veniturilor determinate la aprobarea prețurilor/tarifelor în vigoare, în termen de 2 zile lucrătoare, furnizorii serviciului vor prezenta către ANRE cererile privind ajustarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali și a tarifelor de distribuție a energiei electrice. În termen de 5 zile lucrătoare, ANRE va ajusta și publica tarifele de distribuție a energiei electrice și prețurile reglementate de furnizare a energiei electrice către consumatorii finali.

Preluat: https://infoprut.ro/89251-cat-gaz-va-stoca-republica-moldova-in-romania-in-urmatoarea-perioada.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: