Amenzi usturătoare pentru expunerea simbolisticii de război a Rusiei pe teritoriul R. Moldova

Poliția Republicii Moldova a venit cu mai multe precizării în contextul intrării în vigoare a legii care interzice simbolistica de război a Rusiei pe întreg teritoriul acestui stat. 

Astfel, în ajunul zilei de 9 mai, oamenii legii au atenționat că este interzisă expunerea la vedere, confecționarea, răspândirea, precum și deținerea în vederea difuzării publice a atributelor ori simbolurilor general cunoscute care sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității, precum și al propagandei sau glorificării acestor acțiuni.

Potrivit sursei citate, simbolurile interzise sunt: drapelele, benzile și panglicile colorate/de conștientizare (banda bicoloră negru-portocaliu), emblemele (elemente grafice, litere sau cifre și combinații ale lor), insignele, uniformele, sloganurile, formulele de salut, precum și orice alte asemenea însemne, utilizate de către participanții la acțiuni de agresiune militară, crime de război sau crime împotriva umanității.

Persoanele fizice care nu se vor conforma legislației în acest sens, riscă amendă de la 4500 la 9 000 lei moldovenești sau 30/60 de ore de muncă în folosul comunității. Totodată, persoana cu funcție de răspundere riscă amendă de la 9000 la 18000 de lei moldovenești, iar persoana juridică – de la 18000 la 30000 de lei moldovenești.

Poliția Republicii Moldova a mai precizat în același context că aceste simboluri pot fi reprezentate în manuale/cărți, în cadrul unor expoziții cu caracter științific sau educațional, dar și în reportaje jurnalistice sau în cadrul reprezentațiilor de teatru/film. Totodată, se permite utilizarea acestor simboluri în cadrul activităților de reconstituire istorică în care participanții desfășoară un program după un plan prestabilit, pentru a recrea diverse aspecte ale unui eveniment sau ale unei perioade istorice. Este permisă și expunerea benzilor și panglicilor care sunt parte componentă a însemnelor, a medaliilor și a ordinelor acordate persoanelor pentru participarea la cel de-al Doilea Război Mondial.

Amintim că Parlamentul de la Chișinău a votat pe 14 aprilie 2022 în lectură finală un amendament la Codul Contravențional prin care pe teritoriul Republicii Moldova se interzic simbolurile agresiunii ruse în Ucraina – însemnele „V” și „Z” și așa-numita panglică „Sfântul Gheorghe”.

Ulterior, președintele Maia Sandu a promulgat legea care interzice simbolistica de război a Rusiei în Republica Moldova, subliniind că „trebuie să spunem un NU ferm războiului și simbolurilor acestuia și să insistăm pe excluderea lor din comunitățile noastre”. 

Preluat: https://infoprut.ro/90220-amenzi-usturatoare-pentru-expunerea-simbolisticii-de-razboi-a-rusiei-pe-teritoriul-r-moldova.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: