Maia Sandu, despre soluționarea conflictului transnistrean în contextul războiului din Ucraina

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a vorbit despre cererea de aderare la UE, dar și despre șansele cu privire la soluționarea conflictului transnistrean.

Astfel, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, șefa statului s-a referit și la solicitarea separatiștilor de la Tiraspol privind recunoașterea internațională a regiunii transnistrene, care a venit imediat după ce Republica Moldova a semnat cererea de aderare la UE.

„Regimul de la Tiraspol și până să semnăm noi această cerere de aderare povestește că își dorește independență, respectiv există o contradicție aici: pe de o parte, își dorește independență, pe de altă parte, îl deranjează faptul că noi am depus cererea. Ce crede regimul, nu ne interesează, pe noi ne interesează ce cred cetățenii de pe malul stâng și evident că o să căutăm soluția în continuare pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Este un subiect complicat, inclusiv în contextul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Urmează să vedem ce va rămâne din acest format de negocieri „5+2”, pentru că în acest format participă două țări care sunt în război, cred că anumite ajustări vor fi necesare, dar acum ne dorim să se încheie acest război în Ucraina cât mai repede și să putem să revenim la rezolvarea pașnică a problemelor”, a explicat Maia Sandu.

Ea a mai remarcat că este „clar că rezultatul acestei agresiuni militare împotriva Ucrainei va avea implicații inclusiv pentru modul în care putem să rezolvăm conflictul transnistrean”.

În acest context, președintele Republicii Moldova a spus că nu poate afirma cu certitudine dacă s-ar putea ajunge la schimbarea formatului de negocieri, „dar acest lucru este posibil, nu-l putem exclude.”

Fiind întrebată ce ar face Republica Moldova, dacă Moscova ar zice că recunoaște independența regiunii transnistrene, Maia Sandu a răspuns că „asta ar însemna să atenteze la o bucată din teritoriul Republicii Moldova, să nu respecte integritatea, să nu respecte dreptul internațional”.

Maia Sandu a mai dat de înțeles că Rusia nu respectă neutralitatea Republicii Moldova. „Noi sperăm că această neutralitate ne asigură pacea, pe de altă parte, așa cum am mai spus, avem trupe străine pe teritoriul Republicii Moldova, deci deja nu este respectată această neutralitate”, a mai precizat șefa statului pentru Europa Libera.

Totodată, Maia Sandu a menționat că Republica Moldova nu este sub nicio umbrelă, fiind un stat  vulnerabil atât din punct de vedere al securității, cât și din punct de vedere al economiei și că inclusiv, pacea este motivul din care s-a transmis cererea de aderare la UE acum.

Preluat: https://infoprut.ro/88645-maia-sandu-despre-solutionarea-conflictului-transnistrean-in-contextul-razboiului-din-ucraina.html

Lasă un răspuns