104 ani de la Unirea Basarabiei cu România

Astăzi se împlinesc 104 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Din 2017, această zi a devenit, în urma deciziei Parlamentului de la București, sărbătoare națională.

Unirea Basarabiei cu România a avut loc la 27 martie 1918 (9 aprilie pe stil nou), Basarabia fiind prima provincie care s-a unit cu Țara-Mama pentru a forma România Mare.

De fapt, evenimentul este privit din punct de vedere istoric drept o reunificare, deoarece provincia românească fusese ruptă de Moldova și alipită de Rusia în anul 1812.

Din păcate, efectele Unirii au fost anulate la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat din nou Basarabia, în baza pactului secret Ribbentrop-Molotov.

În actul Unirii, votat de Sfatul Țării, la 27 martie 1918, se preciza:


În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-și hotărască soarta lor de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama ei România. Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururi și totdeauna!

Președintele Sfatului Țării, Ion Inculeţ; Vice-preşedinte, Pantelimon Halippa; Secretarul Sfatului Ţării I. Buzdugan”.

Preluat: https://infoprut.ro/88368-104-ani-de-la-unirea-basarabiei-cu-romania.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: