Zece mii de tineri din Odesa, Iași și din R. Moldova ar putea călători gratis prin UE ~ InfoPrut

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, apreciază pozitiv extensia iniţiativei emblematice europene pentru crearea comunităţii de 10 mii de ambasadori DiscoverEU Iaşi-Chişinău-Odesa.

Directorul de programe la Institutului de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor Moldova, Iurie Calestru, subliniază că scopul Iniţiativei Parlamentului European DiscoverEU este ca tinerii să înţeleagă mai bine diversitatea Europei, să se bucure de bogăţia sa culturală şi să-şi creeze noi contacte, obţinând facilităţi de călătorie gratuite.

Referindu-se la progresul acestui proiect pe teritoriul Republicii Moldova, Iurie Calestru a menţionat că subiectul a fost dezbătut atât de autorităţile de la Chişinău, din statele vecine, cât şi de cele europene, inclusiv Parlamentul şi Comisia UE.

„Au fost realizate dezbateri în Parlamentul European, au fost transmise scrisori către mai mult de 70 de organizaţii, au fost organizate vox-populi de susţinere, am avut dialoguri cu trei miniştri din Guvernul Republicii Moldova, un secretar de stat şi un şef de direcţie. Suntem în dialog şi cu Preşedinţia Republicii Moldova. Totodată, am avut şi scrisoare de la Ministerul Transportului din România care vede foarte pozitiv acest program. La momentul actual, împreună cu Ministerul Culturii, pregătim o solicitare către Comisia Europeană prin care Guvernul Republicii Moldova să ceară aprobarea acestui program”, a subliniat acesta.

Suma proiectului în valoare de 300 mii de euro alocată de Comisia Europeană va fi transferată direct către Calea Ferată din Republica Moldova, România şi Ucraina.

Atunci când proiectul va fi lansat în R. Moldova, tinerii doritori vor trebui să se înregistreze pe platforma DiscoverEU şi să urmeze câteva paşi, inclusiv să indice ţara de unde provin şi unde vor să meargă. Ulterior, primesc permise de călătorie pentru trenul Iaşi-Chişinău-Odesa.

Preluat: https://infoprut.ro/89553-zece-mii-de-tineri-din-odesa-iasi-si-din-r-moldova-ar-putea-calatori-gratis-prin-ue.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: