Uniunea Europeană, 15 milioane de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice în mai multe școli și spitale din R. Moldova

În școlile, grădinițele și spitalele din mai multe localități din Republica Moldova vor fi implementate proiecte de eficiență energetică din fonduri europene în valoare de 15 milioane de euro.

Un acord de grant în acest sens a fost semnat astăzi, la Chișinău, între Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.

Grantul respectiv completează împrumutul de 60 de milioane de euro oferit de BEI și BERD pentru implementarea Proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova”.

Acest proiect va contribui la creșterea eficienței energetice în clădiri publice, precum spitale republicane, școli, grădinițe și instituții sanitare din Republica Moldova. Respectiv, clădirile instituțiilor selectate vor fi izolate termic, vor fi dotate cu sisteme de iluminat noi și moderne, sisteme de ventilare, sisteme de încălzire și răcire eficiente și instalarea unor panouri fotovoltaice.. Astfel, după implementarea proiectului va fi posibilă economisirea anuală a 5 milioane de euro.

La prima etapă a proiectului vor fi efectuate audituri energetice pentru clădirile următoarelor instituții: Spitalul Clinic Republican, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul de Cardiologie, Institutul Oncologic, Institutul Mamei și Copilului, Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Spitalul Clinic Bălți și Spitalul Clinic de Psihiatrie din orașul Codru.

Menționăm că valoarea totală a proiectului „Eficiența energetică în Republica Moldova” este de 94 milioane de euro. Acesta este cofinanțat printr-un împrumut de 30 de milioane de euro din partea BEI și un împrumut de 30 milioane de euro din partea BERD, inclusiv o contribuție în valoare de 18,5 milioane euro din partea Guvernului Republicii Moldova.

Uniunea Europeană completează proiectul cu un grant în valoare totală de 15 milioane de euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate și cu 0,5 milioane de euro din partea Fondului Fiduciar de asistență tehnică al Parteneriatul Estic (EPTATF). Alte 28 de milioane de euro din partea BEI sunt disponibile pentru a fi utilizate ulterior în cadrul proiectului.

Preluat: https://infoprut.ro/95185-uniunea-europeana-15-milioane-de-euro-pentru-imbunatatirea-eficientei-energetice-in-mai-multe-scoli-si-spitale-din-r-moldova.html

Lasă un răspuns