UNICEF și UNHCR din R. Moldova și România, cooperare pentru înființarea a două centre de prim ajutor la frontieră ~ InfoPrut

Echipele UNICEF și UNHCR din R. Moldova și România și-au unit eforturile și au deschis două centre identice de prim ajutor, pe ambele maluri ale Prutului, pentru a consolida sprijinul oferit copiilor și familiilor refugiate din Ucraina, care au venit în Republica Moldova, iar acum își propun să intre pe teritoriul României. 

În cadrul centrelor de prim ajutor sunt oferite servicii de informare, consiliere și identificare a copiilor neînsoți sau separați de părinți. În acest scop, mai mulți specialiști în protecția copiilor lucrează în prezent la punctul de trecere, oferind sprijin Poliției de Frontieră de pe ambele părți pentru a preveni mai eficient cazurile de abuz și trafic, mai ales în rândul copiilor din categoriile de risc. De asemenea, cele două centre dispun de spații adaptate necesităților pe care le au femeile cu copii mici și care alăptează.

„Echipele UNHCR și UNICEF din Moldova și Romania lucrează cu autoritățile de ambele părți pentru a asigura că copiii refugiați din Ucraina călătoresc în siguranță și sunt protejați. Sunt echipe uimitoare care fac o muncă enormă”, a declarat reprezentanta de țară UNICEF în R. Moldova, Maha Damaj.

Centrele de prim ajutor „Punct albastru” sunt spații înființate de UNICEF, UNHCR, autoritățile publice centrale și alți parteneri de dezvoltare. Acestea sunt amplasate în zona punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina, iar în cadrul acestora, specialiștii în diferite domenii oferă consultanță și alte servicii în dependență de nevoile identificate. Mai mult, centrele reprezintă spații sigure și prietenoase copiilor, unde aceștia se pot odihni, juca și încadra în activități care îi ajută să treacă mai ușor peste traumele create în urma conflictului.

Preluat: https://infoprut.ro/89318-unicef-si-unhcr-din-r-moldova-si-romania-cooperare-pentru-infiintarea-a-doua-centre-de-prim-ajutor-la-frontiera.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: