UNICEF oferă R. Moldova 50 milioane de lei pentru a asigura asistență medicală copiilor refugiați ~ InfoPrut

Copiii refugiați din Ucraina în R. Moldova au acum acces gratuit la serviciile medicale incluse în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Cheltuielile vor fi acoperite de către Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) prin intermediul Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), în baza unui acord semnat astăzi între cele două organizații.

Copiii refugiați, inclusiv cei 100 care s-au născut în Republica Moldova de la începutul războiului, vor beneficia gratuit de aceleași servicii medicale ca și copiii din Republica Moldova. Printre acestea se numără examenele profilactice, inclusiv monitorizarea dezvoltării copilului, vaccinarea, servicii de asistență medicală primară, specializată de ambulatoriu și spitalicească.

Acordul de parteneriat dintre UNICEF și CNAM prevede rambursarea, prin intermediul unui mecanism de suport bugetar cu destinație specială, a cheltuielilor legate de serviciile medicale prestate copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 18 ani refugiați din Ucraina.

„În curând războiul din Ucraina, care a făcut ca doi din trei copii să fie strămutați de lupte, va ajunge în cea de-a 100-a sa zi. Infrastructura civilă de care depind copiii continuă să fie deteriorată sau distrusă; aceasta include până acum cel puțin 256 de instituții medicale din Ucraina. Bineînțeles, accesul la servicii de sănătate este un drept universal al fiecărui copil, iar UNICEF asigură respectarea acestui drept tuturor copiilor, oriunde s-ar afla ei”, a declarat  Maha Damaj, Reprezentanta de Țară a Fondului Națiunilor Unite pentru Copii în Moldova (UNICEF).

Bugetul estimat pentru asistența medicală destinată copiilor refugiați din Ucraina este de aproape 50 de milioane de lei, sumă care va putea fi ajustată de către UNICEF în funcție de numărul de beneficiari și serviciile oferite.

Acordarea în mod gratuit copiilor refugiați a serviciilor acoperite de asigurarea medicală obligatorie și mecanismul de rambursare a acestor cheltuieli sunt prevăzute într-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Cele 100 de zile de război din Ucraina au avut consecințe devastatoare pentru copii cu o amploare și o viteză nemaivăzută de la al Doilea Război Mondial. Aproape doi din trei copii au fost strămutați de lupte. În medie, mai mult de doi copii sunt uciși și mai mult de patru sunt răniți în fiecare zi în Ucraina – mai ales în atacuri cu arme explozive în zonele populate.

Preluat: https://infoprut.ro/91378-unicef-ofera-r-moldova-50-milioane-de-lei-pentru-a-asigura-asistenta-medicala-copiilor-refugiati.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: