Undă verde pentru alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova. Decizie de ultimă oră a Curții Constituționale

Curtea Constituțională a R. Moldova a decis miercuri, 28 aprilie 2021, că instituirea stării de urgență de către majoritatea PSRM – ȘOR este neconstituțională.

Curtea Constituțională hotărăște: 1. Se admit parțial sesizările depuse de Octavian Țîcu, Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca – deputați în Parlamentul R. Moldova


2. Se declară neconstituțională Hotărârea Parlamentului cu privire la instituirea stării de urgență din 31 martie 2021. 


3. Se declară inadmisibile sesizările în partea referitoarea la Hotărârea de Guvern cu privire la propunerea declarării stării de urgență din 30 martie 2021”


4. Prezenta Hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova”, a declarat Domnica Manole, președintele CCM.

În prezenta cauză, judecătorul CC Vladimir Țurcan, fost deputat socialist, a avut o opinie separată.

Între timp, zeci de cetățeni ai R. Moldova care au stat astăzi toată ziua în fața sediului CC în așteptarea verdictului, au aplaudat la unison după pronunțarea deciziei respective.

Astfel, starea de urgență urmează să fie anulată, iar în aceste condiții în R. Moldova pot fi organizate și desfășurate alegeri parlamentare anticipate.

Amintim că la 29 martie 2021, președintele Maia Sandu a sesizat Curtea Constituțională pentru „constatarea circumstanțelor” de dizolvare a Parlamentului, în vederea organizării alegerilor anticipate, după ce Parlamentul a eșuat să voteze un guvern în termenele legale.

Astfel, la 31 martie 2021, Parlamentul de la Chișinău a votat instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru două luni, în perioada 1 aprilie-30 mai 2021. Decizia respectivă a fost luată cu voturile deputaților socialiști și ale celor din Platforma „Pentru Moldova”, din care face parte și Partidul Șor.

Opoziția a sugerat atunci că instituirea stării de urgență ar avea drept scop blocarea și amânarea dizolvării Parlamentului. Ulterior și Aureliu Ciocoi, premierul interimar de la Chișinău, a recunoscut că instituirea stării de urgență în R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile nu este justificată și a fost folosită în scopuri politice.

Totodată, pe 15 aprilie 2021, Curtea Constituțională a constatat existența circumstanțelor care să justifice dizolvarea Parlamentului de la Chișinău.

Preluat: https://infoprut.ro/76320-unda-verde-pentru-alegeri-parlamentare-anticipate-in-republica-moldova-decizie-de-ultima-ora-a-curtii-constitutionale.html

Lasă un răspuns