Un alt candidat unionist, exclus din cursa pentru prezidențialele din R. Moldova?

Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale, a anunțat că a fost exclus din cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. De cealaltă parte, Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale, a declarat că în legătură cu participarea lui Țîcu în cursa electorală nu a fost luată încă o decizie.

Ieri am fost profund șocat. Ziua în care urma să ne lansăm în campania prezidențială a fost ziua în care CEC a ales să mă anunțe că sunt exclus. Iertată-mi fie această slăbiciune nefirească, dar nu m-am gândit că regimul de guvernare poate fi așa ticălos”, a subliniat Octavian Țîcu.

Potrivit candidatului PUN, frica lui Dodon şi a Moscovei față de eventualitatea participării sale în această campanie a fost atât de mare, încât a decis să elimine orice risc şi să-l scoată din cursă. „Din 20 de mii de semnături ale cetățenilor R. Moldova, peste 5 mii au fost aruncate la gunoi, majoritatea pentru o cifră sau număr de la seria buletinului greşit şi pentru faptul că s-a încurcat domiciliul. Cinic şi fără scrupule. Semnături reale ale cetățenilor țării. Asta pentru a ne arunca sub limita de 15 mii, adică la 14 548 de semnături, şi acceptând doar 10 raioane din cele 20 care erau cu un număr de peste 700 de semnături.


Plahotniuc a invalidat votul a mii de chişinăuieni în 2018, iar Dodon a invalidat în 2020 prin CEC semnăturile a 20 000 de cetățeni şi a privat de la opțiunea de vot alte zeci sau poate sute de mii. Zilele acestui regim sunt numărate, fiți încrezători în asta! Voi reveni cu o declarație oficială imediat după anunțarea rezultatelor oficiale CEC”, a subliniat Octavian Țîcu

Și Maia Sandu, candidatul PAS la alegerile prezidențiale, a comentat intenția CEC de a respinge înregistrarea lui Octavian Țîcu în cursa electorală, subliniind că aceasta contravine principiilor democratice și conceptului de alegeri libere și corecte, conform cărora cetățenilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a alege. „Chiar dacă în listele de subscripție au fost depistate anumite încălcări tehnice, erori obișnuite și umane, este important ca decizia să se ia în baza spiritului legii și pentru garantarea dreptului cetățenilor de a alege. Colectarea de semnături are o justificare clară, dar nu trebuie să fie o măsură exagerată. (…) Doar oamenii pot decide, liber și corect, cine va fi Președintele lor, nicidecum CEC-ul”, a punctat Sandu.

La rândul său, Dorin Cimil, președintele CEC, a explicat că actele şi listele cu semnături depuse de Octavian Ţîcu încă nu au fost examinate în cadrul vreunei şedinţe, respectiv, în legătură cu participarea sa în cursa electorală nu a fost luată încă o decizie.

Nici n-au fost examinate actele lui, urmează să fie examinate”, a declarat Dorin Cimil pentru TVR Moldova.

Şeful CEC a mai adăugat că „domnului Ţîcu i-au fost prezentate doar fişele de analiză a semnăturilor de subscripţie, dumealui putea doar să îşi facă o concluzie”.  Întrebat dacă este adevărat că peste 5000 de semnături nu sunt în regulă, Dorin Cimil a specificat că nu cunoaşte şi că pentru dosarul lui Octavian Ţîcu există un raportor, care încă nu a prezentat o astfel de informaţie.

Amintim că aseară și Dorin Chirtoacă, un alt candidat unionist care reprezintă Blocul Electoral Unirea, a anunțat că autoritatea electorală ar putea respinge înregistrarea sa în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova. În context el a dat de înțeles că la mijloc ar fi niște presupuse tentative de fraudă.

Până în prezent CEC a înregistrat în cursa electorală șase candidați: Renato Usatîi (Partidul Nostru), Andrei Năstase (PPDA), Tudor Deliu (PLDM), Igor Dodon, (candidat independent), Violeta Ivanov (Partidul Șor) și Maia Sandu (PAS). O decizie oficială în acest sens mai așteaptă Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale și Dorin Chirtoacă, reprezentantul Blocului Electoral Unirea.

Preluat: https://infoprut.ro/68482-un-alt-candidat-unionist-exclus-din-cursa-pentru-prezidentialele-din-r-moldova.html

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: