UE oferă 3,5 miliarde de euro statelor care primesc refugiaţi ucraineni ~ InfoPrut

Statele membre ale Uniunii Europene vor avea acces imediat la o finanţare iniţială din partea REACT-EU care le va oferi sprijin pentru a răspunde nevoilor de bază ale refugiaţilor din Ucraina.

În total, în acest an va fi plătită o sumă de 3,5 miliarde de euro ca prefinanţare iniţială suplimentară din partea REACT-EU, unul dintre cele mai mari programe de redresare post-pandemie, care urmăreşte să consolideze fondurile politicii de coeziune şi Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, notează digi24.ro

Cea mai importantă parte a finanţării va fi plătită statelor membre în care s-a înregistrat un număr mai ridicat de sosiri, fie ca ţări de tranzit, fie ca ţări de destinaţie finală, informează un comunicat al Consiliului UE, citat de Agerpres.

Propunerea permite reducerea presiunii asupra bugetelor publice ale statelor membre, astfel încât acestea să poată gestiona afluxul de refugiaţi din Ucraina.

În acest scop, prefinanţarea tranşei corespunzătoare anului 2021 din partea REACT-EU va creşte de la 11% la 15% pentru toate statele membre şi de la 11% la 45% pentru ţările UE în care afluxul de refugiaţi din Ucraina era mai mare de 1% din populaţia lor la sfârşitul primei luni după invazia rusă.

Ţările care vor beneficia de o prefinanţare de 45% sunt Ungaria, Polonia, România şi Slovacia, care au frontiere comune cu Ucraina, precum şi Austria, Bulgaria, Cehia, Estonia şi Lituania, care au primit un număr de persoane strămutate ce reprezintă mai mult de 1% din populaţia lor la data de 23 martie 2022.

Preluat: https://infoprut.ro/88857-ue-ofera-35-miliarde-de-euro-statelor-care-primesc-refugiati-ucraineni.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: