UE ia de la Rusia și Belarus și dă R. Moldova și Ucrainei

Comisia Europeană a propus astăzi să transfere 26,2 milioane de euro din cadrul Instrumentului de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională, planificate inițial pentru programele Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia și Belarus, către aceleași programe cu Ucraina și Republica Moldova.

Ucraina și Republica Moldova sunt parteneri de încredere ai UE, iar UE este ferm angajată să coopereze pe termen lung cu acestea. Aducerea mai aproape una de cealaltă a persoanelor care trăiesc de ambele părți ale frontierei externe a UE și consolidarea colaborării dintre regiunile UE și părțile interesate la nivel local cu partenerii ucraineni și moldoveni reprezintă un pas concret pentru a promova pacea și securitatea în regiune”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, transmite CaleaEuropeană.ro.

În mod concret, această finanțare poate sprijini dezvoltarea serviciilor de sănătate, consolidarea capacității instituționale a autorităților publice din Ucraina și R. Moldova, dezvoltarea de proiecte de educație și cercetare sau finanțarea unor scheme de incluziune socială și a unor programe de formare profesională pentru refugiați.

Ca urmare a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei și în conformitate cu măsurile adoptate de UE, în martie 2022, Comisia a suspendat cooperarea cu Rusia și cu aliatul său, Belarus, în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră din cadrul Instrumentului European de Vecinătate (ENI CBC) și în cadrul programului Interreg pentru regiunea Mării Baltice.

Prin urmare, patru programe Interreg transfrontaliere – care implică Ucraina și R. Moldova, Ungaria/Slovacia/România/Ucraina, Polonia/Ucraina, România/R. Moldova, România/Ucraina – și două programe transnaționale – Programul transnațional Dunărea și Interreg NEXT Bazinul Mării Negre – vor beneficia de o finanțare majorată cu 68% pentru anul 2022.

Preluat: https://infoprut.ro/91377-ue-ia-de-la-rusia-si-belarus-si-da-r-moldova-si-ucrainei.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: