SUA, donație pentru Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Serviciului Vamal al Republicii Moldova a fost dotat cu un Sistem mobil de recunoaștere automată a plăcuțelor de înmatriculare a mijloacelor de transport, donat de Programul EXBS al Departamentului de Stat al SUA.

Sistemul respectiv este amplasat într-un microbuz, donat de Administrația Națională pentru Securitate Nucleară (NNSA) a Departamentului Energiei al SUA. Ceremonia de transmitere a donației a avut loc astăzi, 30 mai, la postul vamal Palanca.

În cadrul evenimentului, a fost prezentat sistemul de ultimă generație, care va fortifica potențialul echipelor mobile de detectare a fraudelor vamale printr-un control video „intelectual”, cu scanarea electronică, în timp real, a plăcuțelor de înmatriculare a mijloacelor de transport. Sistemul costă 125 000 dolari și este primul echipament de acest gen, care completează instrumentarul de control al Serviciului Vamal.

Totodată, în cadrul aceluiași eveniment, au fost expuse și mijloacele de transport din dotarea Serviciului Vamal, care au fost donate anterior prin Programul EXBS al Departamentului de Stat al SUA, valoarea cărora este de circa 275 000 dolari.

Conducerea Serviciului Vamal din R. Moldova a mulțumit reprezentanților Programului EXBS pentru susținerea constantă pe care poporul american o acordă instituției.

La rândul său, Kathryn Insley, reprezentanta Departamentului de Stat al SUA, a reiterat deschiderea Guvernului SUA în consolidarea capacităților statelor în domeniul modernizării echipamentelor necesare pentru desfășurarea controalelor vamale și îmbunătățirea sistemelor de comerț cu mărfuri strategice și alte sisteme relevante la frontieră.

Părțile au convenit asupra fortificării cooperării pe segmentul desfășurării controalelor vamale, în scopul prevenirii proliferării armelor convenționale și de distrugere în masă, precum și a altor mărfuri de contrabandă sau cu dublă destinație.

Serviciul Vamal al Republicii Moldova, pe parcursul ultimilor ani a beneficiat de o asistență substanțială în cadrul Programului EXBS prin dotarea instituției cu mijloace de transport, echipamente performante pentru scanarea bagajelor călătorilor, echipamente de protecție personală, repunerii în funcțiune a 5 scanere mobile pentru camioane, precum și perfecționarea profesională a funcționarilor vamali.

Preluat: https://infoprut.ro/91155-sua-donatie-pentru-serviciul-vamal-al-republicii-moldova.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: