SUA, ajutor militar pentru România și R. Moldova ~ InfoPrut

Ucraina, dar și alte state europene care „prezintă cel mai mare risc cu privire la o viitoare agresiune rusă”, printre care R. Moldova și România, vor primi ajutoare militare în valoare de peste 2 miliarde de dolari din partea SUA, relatează The Associated Press.

În cadrul unei vizite întreprinse la Kiev, secretarul de stat al SUA Antony Blinkena spus că administraţia Biden a notificat Congresul cu privire la intenţia sa de a oferi 2 miliarde de dolari în finanţare militară străină pe termen lung Ucrainei şi altor 18 dintre vecinii săi, inclusiv membrii NATO şi partenerii regionali de securitate, care „prezintă cel mai mare risc cu privire la o viitoare agresiune rusă”.

În aşteptarea aprobării, aproximativ 1 miliard de dolari vor fi alocaţi Ucrainei, iar restul va fi împărţit între România, Albania, Bosnia, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Estonia, Georgia, Grecia, Kosovo, Letonia, Lituania, Republica Moldova, Muntenegru, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia şi Slovenia, a precizat Departamentul de Stat.

Finanţarea va ajuta statele să „descurajeze şi să se apere împotriva ameninţărilor emergente la adresa suveranităţii şi integrităţii lor teritoriale” prin îmbunătăţirea integrării lor militare în NATO şi combaterea „influenţei şi agresiunii ruse”, a adăugat Departamentul de Stat, citat de news.ro.

Finanţarea militară străină, sau FMF, permite beneficiarilor să achiziţioneze echipamente de apărare fabricate în SUA, adesea în funcţie de nevoile lor specifice.

Preluat: https://infoprut.ro/95055-sua-ajutor-militar-pentru-romania-si-r-moldova.html

Lasă un răspuns