Sondaj Avangarde: Republica Moldova, cel mai bun prieten al României, Rusia – cel mai mare dușman

Totodată, sondaj respectiv mai arată că 26% dintre români susțin că Statele Unite sunt cel mai bun prieten al României, iar 19% consideră că Germania. De asemenea, 27% dintre români cred că faptul că Joe Biden e noul președinte al SUA reprezintă un lucru bun pentru România, dar 33% cred că nu e un lucru bun, dar nici rău.

În același timp, dacă personal ar putea decide privind strategia pe următorii 10 ani privind politica externă a țării, 29% dintre români ar alege axa Londra – Washington, 28% ar alege Paris – Berlin, iar doar 8% Moscova – Beijing.

Apartenența românilor la Vestul Europei reiese și din faptul că 59% dintre cei chestionați declară că au încredere în UE, în timp ce doar 23% spun că nu au încredere. Cu toate acestea, 60% dintre cei chestionați declară că nu vor să treacă la moneda unică Euro, iar 23% sunt de acord cu această schimbare.

O altă întrebare importantă este: „Credeți că UE tratează cetățenii români în mod egal în comparație cu cetățenii altor state?”. 48% dintre respondenți au răspuns cu Nu, iar doar 29% cred că Da.

În altă ordine de idei, intrarea României în spațiul Schengen e considerată de 57% dintre respondenți o chestiune mai importantă decât ridicarea vizelor de către SUA (31%). Totodată, dacă ar fi să opteze între apartenența la UE și Parteneriatul Strategic cu SUA, românii ar alege în majoritate prima variantă (53%), și doar 19% a doua variantă.

De asemenea, dacă ar fi să aleagă între apartenența la UE și apartenența la NATO : 49% dintre români ar fi pentru UE, pe când 23 % ar opta pentru NATO. Iar dacă ar fi să aleagă între relații mai bune cu Rusia și relații mai bune cu China, 36% – prima variantă, 19% – a doua. 45% dintre respondenți spun că nu pot alege.

Sondajul a fost realizat în perioada 25 – 31 mai 2021, pe un eșantion de 950 de persoane, prin metoda interviurilor telefonice, și are o marjă de eroare de 3,5%.

Preluat: https://infoprut.ro/77376-sondaj-avangarde-republica-moldova-cel-mai-bun-prieten-al-romaniei-rusia-cel-mai-mare-dusman.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: