Șapte școli cu profil agricol din R. Moldova, modernizate cu sprijinul UE

Şapte instituţii de învăţământ cu profil agricol din Republica Moldova și-au modernizat laboratoarele și atelierele cu echipamente performante, datorită unui proiect de asistenţă financiară al Uniunii Europene, transmite TVR Moldova.

Prin intermediul proiectului DEVRAM, elevii şcolilor beneficiază şi de programe de formare profesională şi suport tehnic.

Şcoala profesională din comuna Bubuieci, municipiul Chişinău, este o  beneficiară a proiectului DEVRAM. Instituţia de învăţământ este singura din Republica Moldova care formează specialişti în horticultură. Şi pentru a creşte calitatea pregătirii elevilor, şcoala a aplicat la programul european de asistenţă. Pe lângă cursurile de instruire dedicate elevilor şi cadrelor didactice, s-a obţinut finanţare şi pentru montarea unui sistem de irigare modern, extrem de util pentru lecţiile practice.

Graţie proiectelor Uniunii Europene şi anume proiectului DEVRAM – Dezvoltarea Zonelor Rurale, profesorii care activează la comisia metodică au beneficiat de un şir de formări. Putem să împărtăşim abilităţile practice şi elevilor, cele mai noi tendinţe în domeniul floriculturii”, a spus Tatiana Costin, profesor la Şcoala Profesională din Bubuieci

Şi Colegiul Agroindustrial din Ungheni poate creşte calitatea cursurilor de instruire după ce a beneficiat de asistenţă din partea Uniunii Europene.

Dotarea bazei tehnico-materiale, şi anume a catedrei de mecanică, a fost dotată cu o semănătoare şi cu o stropitoare. Elevii au posibilitate să facă practica pe câmpurile instituţiei„, a menționat Ion Oboroc, director al Colegiului Agroindustrial din Ungheni.

Totuși, cei mai entuziasmaţi sunt viitorii specialişti în agricultură care acum, au posibilitate să desfăşoare ore practice la cel mai înalt nivel.

La rândul său, Daniela Preașcă, manager de proiect de la Centrul Educaţional ProDidactica, a subliniat că  respectiva componentă educaţională din cadrul proiectului DEVRAM constituie un buget de peste opt sute mii de euro. „Sunt mai multe domenii de intervenție pentru instituțiile educaționale printre care elaborarea de curricule noi, printre care instruirea profesorilor, capacitarea elevilor cu noi metode de practică în cadrul întreprinderilor”, a precizat managerul de proiect.

Scopul proiectului DEVRAM, finanţat de UE, este creşterea nivelului vieţii cetăţenilor din mediul rural, dezvoltarea domeniului agroalimentar şi formarea tinerilor specialişti calificaţi în Republica Moldova. Instituţiile de învăţământ profesional-tehnic agricol beneficiază de programe de formare, sprijin tehnic, participare la expoziţii şi instruiri.

Preluat: https://infoprut.ro/76036-sapte-scoli-cu-profil-agricol-din-r-moldova-modernizate-cu-sprijinul-ue.html

Lasă un răspuns