Rusia, „îndemnată cu fermitate” să plătească prejudiciul școlilor românești din regiunea transnistreană ~ InfoPrut

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a reamintit Federaţiei Ruse că este obligată să execute integral deciziile CEDO în privința şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, inclusiv achitarea neîntârziată a pagubelor morale care depășesc 1 milion de euro, la care se mai adaugă şi penalităţile pentru neachitarea la timp, notează Radio Europa Liberă

Aceasta este a patra rezoluţie adoptată de Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei care constată că autoritățile Federației Ruse nu au reparat niciun prejudiciu în dosarul şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. Rusia a fost condamnată de CEDO în trei hotărâri pentru încălcarea drepturilor fundamentale ale elevilor, părinților, dar și ale profesorilor în 7 din cele 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din stânga Nistrului, în localitățile necontrolate de Chișinău.

Într-o rezoluţie adoptată la începutul lui septembrie, Comitetul de Miniştri confirmă responsabilitatea Federaţiei Ruse pentru încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, ca urmare a sprijinului militar, economic şi politic oferit administraţiei separatiste de la Tiraspol.

Suplimentar, Comitetul de Miniştri insistă pe garantarea dreptului la educaţie în limba română, fără obstacole şi hărţuire. La aproape 16 ani de la primele încălcări a dreptului la educație în regiunea transnistreană şi la 8 ani de la condamnarea Rusiei, victimele, fiind vorba de aproape 200 de reclamanți, elevi, părinţi şi profesori, încă nu au beneficiat de nicio formă de remediere, inclusiv de despăgubire financiară, precizează rezoluţia, în care se mai constată că şcolile continuă să se confrunte cu presiuni sistematice care le împiedică buna funcţionare.

Preluat: https://infoprut.ro/67431-rusia-indemnata-cu-fermitate-sa-plateasca-prejudiciul-scolilor-romanesti-din-regiunea-transnistreana.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: