România salvează arhiva Filarmonicii R. Moldova după ce a fost arsă într-un incendiu devastator

România va oferi copia partiturilor muzicale pe care le deține pentru a contribui la restabilirea arhivei Filarmonicii din Chișinău, distrusă în incendiul devastator din 24 septembrie.

Anunțul a fost făcut astăzi, de Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale, în cadrul unei întrevederi cu Igor Șarov, ministrul Culturii de la Chișinău care a întreprins o vizită de lucru în incinta spațiilor Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, acolo unde este depozitată colecția de documente salvată după incendiu. Mai exact, sursa a explicat că a luat legătura cu colegii din România, care și-au manifestat toată deschiderea de a oferi copia partiturilor muzicale pe care le dețin în cadrul bibliotecilor lor.

Totodată, Svetlana Bivol a mai adăugat că și Orchestra Națională Simfonică a IPNA Teleradio-Moldova, condusă de Gheorghe Mustea și Sala cu Orgă vor contribui la restabilirea colecției de documente a Bibliotecii Filarmonicii Naționale.

La rândul său, Elena Pintilei, directorul BNRM, a subliniat că angajații bibliotecii întreprind la moment lucrări de aerisire și uscare a partiturilor recuperate. „Cu ajutorul tehnologiilor vom digitaliza colecția de documente existente. Totodată, vom pune la dispoziția artiștilor notele, partiturile, dar și publicațiile muzicale existente în colecțiile BNRM ”, a subliniat Elena Pintilei

În context, ministrul Igor Șarov a solicitat crearea unui grup de lucru responsabil de restabilirea colecției de documente a Bibliotecii Filarmonicii Naționale din Chișinău. 

Menționăm că Biblioteca Filarmonicii Naționale din Chișinău a fost fondată în anul 1930, colecțiile sale întruneau zeci de mii de materiale orchestrale.

Preluat: https://infoprut.ro/68472-romania-salveaza-arhiva-filarmonicii-r-moldova-dupa-ce-a-fost-arsa-intr-un-incendiu-devastator.html

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: