Republica Moldova, împrumut de 70 milioane de euro din partea Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei

Guvernul de la Chișinău a aprobat în cadrul ședinței de astăzi semnarea Acordului-cadru de împrumut dintre Republica Moldova și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru realizarea proiectului „Răspuns de urgență la COVID-19 şi sprijin pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii”.

Potrivit vicepremierului Serghei Pușcuța, împrumutul în valoare estimativă de până la 70 milioane de euro este structurat în două componente și reprezintă un răspuns eficient și prompt la necesitățile Republicii Moldova în lupta cu COVID-19.

Astfel, 40 milioane de euro vor fi oferite pentru componenta Sănătate și vor finanța următoarele tipuri de cheltuieli: achiziția, în cadrul procedurilor de urgență, a echipamentelor medicale și materiale consumabile, reabilitarea și transformarea spațiilor/unităților medicale, mobilizarea de expertiză suplimentară, întru asigurarea măsurilor de răspuns de urgență la COVID-19.

Alte 30 milioane de euro vor fi oferite în calitate de sprijin pentru întreprinderile micro, mici și mijlocii. Mijloacele financiare vor oferi finanțare pentru capital circulant și nevoile de investiții ale IMMM-urilor afectate de criză, ajutându-le să păstreze locuri de muncă viabile. Această componentă va fi realizată prin recreditarea beneficiarilor finali prin intermediul instituțiilor financiare participante.

Guvernul Republicii Moldova estimează ca resursele financiare din cadrul împrumutului să acopere cheltuielile aferente COVID-19 în perioada bugetară 2020-2022. În consecință, data limită de debursare este stabilită la 30 iunie 2022.

Preluat: https://infoprut.ro/65249-republica-moldova-imprumut-de-70-milioane-de-euro-din-partea-bancii-de-dezvoltare-a-consiliului-europei.html

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

%d blogeri au apreciat: