Rectorul Universității de Medicină și Farmacie din București, Doctor Honoris Causa în Republica Moldova ~ InfoPrut

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova a conferit titlul onorific Doctor Honoris Causa profesorului universitar Viorel Jinga, doctor în științe medicale, rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, în semn de apreciere a activității profesionale la nivel naţional şi internaţional și gratitudine pentru cooperarea interinstituțională.

„Profesorului Viorel Jinga îi datorăm dezvoltarea specialității Urologie și în Republica Moldova. În parteneriat și cu suportul nemijlocit al dumnealui sunt organizate conferinţe, congrese, simpozioane şi alte genuri de manifestări ştiinţifice. Domnia Sa participă nemijlocit în calitate de referent oficial sau membru al consiliilor științifice specializate de susținere a tezelor de doctor și doctor habilitat în științe medicale. În virtutea funcțiilor pe care le deține, profesorul Jinga a acordat ajutor consultativ și a tratat mai mulți pacienți cu diverse patologii complicate urologice din Republica Moldova”, a menționat rectorul UMF în Laudatio.

Prof. Emil Ceban a exprimat recunoștință distinsului profesor Jinga, inclusiv pentru contribuția esențială în dezvoltarea învățământului superior medical la USMF „Nicolae Testemițanu” prin donațiile valoroase de carte: manuale, monografii, tratate de urologie – o valoroasă bază didactică pe care am primit-o de la UMF „Carol Davila” din București pentru pregătirea și perfecționarea specialiștilor urologi ce activează în Republica Moldova.

Rectorul a menționat că profesorul Jinga va asigura participarea a opt specialiști (conferențiari universitari, doctoranzi și medici-rezidenți) la Congresul Național de Urologie – ROMURO 2022, care va avea loc în perioada 25-27 mai.

Cuprins de emoție, profesorul Jinga a remarcat faptul că a participat la multe ceremonii similare, dar aceasta ,,e cea mai specială” și neapărat va da exemplul omologilor din România. De asemenea, în discursul său a mărturisit că ,,încărcătura emoțională a acestui moment”, în care Alma Mater de la Chișinău i-a acordat înalta distincție Doctor Honoris Causa, este extrem de puternică, iar „sensul metaforic al cuvintelor ce pot compune această locuțiune se poate configura într-un mulțumesc infinit”.

„Atât din poziția de rector, cât și de Doctor Honoris Causa, voi face tot ce-mi stă în putință să deschidem împreună noi porți către cercetarea științifică medicală, către educație medicală de top și atingerea principalelor deziderate – performanța academică și bunăstarea pacienților noștri. Am ferma convingere că împreună vom decripta cât mai mult din tainele acestui infinit numit Medicină, iar atunci când știința va traversa secole sau milenii de provocări, cercetarea medicală avansată a momentului se va opri pentru a mulțumi proiectelor noastre comune ale căror rezultate vor fi făcute ca fiind remarcabile. Cred că împreună vom putea asigura continuitate progresului educațional al înaintașilor noștri, într-o comunitate academică bazată pe inițiere, evoluție, excelență vom performa constant, dar sigur în toate ariile de activitate”, a declarat rectorul UMF de la București.

În finalul ceremoniei, profesorul Viorel Jinga a ținut o prelegere pentru membrii comunității universitare pe tema „Provocări în tratamentul litiazei în diverticulul caliceal”.

Preluat: https://infoprut.ro/91235-rectorul-universitatii-de-medicina-si-farmacie-din-bucuresti-doctor-honoris-causa-in-republica-moldova.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: