Recomandări înaintate noului ambasador al României la Belgrad pentru protejarea și susținerea celor 300.000 de români din Serbia încă de la audiere ~ InfoPrut

Susținerea aderării Serbiei la UE trebuie să fie condiționată de îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga referitoare la drepturile minorităților, a subliniat deputatul Matei Dobrovie, prezent la audierile de miercuri a celor opt persoane propuse a fi numite ambasadori ai României în străinătate.

Comisiile reunite pentru politica externă şi Comisiile pentru comunităţile de români din afara ţării, de la Senat şi Camera Deputaţilor, i-au audiat pe posibilii ambasadori, este vorba despre Ştefan-Alexandru Tinca, propus ca ambasador în Republica Turcia; Radu-Cătălin Mardare – în Republica Libaneză; Silvia Davidoiu – în Republica Serbia; Gabriel-Cătălin Şopandă – propus în Ungaria şi Dan Petre – în Republica Argentina şi Republica Paraguay.

Deputatul PNL, Matei Dobrovie, a afirmat despre Serbia, țară care aplică un tratament discriminatoriu celor peste 300.000 de etnici români de pe teritoriul său, că a încălcat acest angajament chiar dacă a semnat în 2012 Protocolul celei de-a doua sesiuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale între România și Republica Serbia privind minoritățile naționale.

În intervenția avută, deputatul de la București a subliniat că susținerea aderării Serbiei la UE trebuie să fie condiționată de îndeplinirea criteriilor de la Copenhaga, inclusiv cele referitoare la drepturile minorităților.

„Doamna Ambasador a afirmat că va aborda problematica drepturilor persoanelor aparţinând minorităților naţionale într-un dialog constant cu reprezentanții instituțiilor europene care au atribuții în monitorizarea standardelor și politicilor guvernului sârb: Delegația Comisiei Europene, Biroul Consiliului Europei, Biroul OSCE, cu sublinierea necesității respectării de către partea sârbă a obligațiilor asumate prin documentele bilaterale și internaționale semnate”, se arată într-un articol postat de Dobrovie pe Facebook.

De asemenea, potrivit acestuia, viitorul ambasador va explora posibilitățile de a sprijini tineri din comunitatea românească din Valea Timocului să opteze pentru profilul pedagogic de limba română pentru a asigura existența personalului calificat în predarea limbii și culturii române în sistemul de învățământ din regiune.

„După audiere, am înmânat doamnei Ambasador recomandările pe care le-am făcut către instituțiile de resort după prima delegaţie ca parlamentar, în Serbia, pe baza problemelor ridicate de etnicii români:

  1. Deblocarea Comisiei mixte interguvernamentale privind minoritățile, prin numirea unui co-președinte din partea Serbiei, propunerea României fiind un Secretar de Stat din Ministerul sârb al Administrației Publice și Autoguvernării Locale.
  2. Evaluarea aplicării Protocolului din 2012 – alocarea unui loc de deputat pentru reprezentantul minorității românești în Parlamentul sârb.
  3. Introducerea limbii române ca materie obligatorie în școlile din comunitățile cu un mare număr de români ( 4 ore/ săptămână, în loc de 2 ore).
  4. Organizarea de cursuri de limbă română în biserici.
  5. Organizarea de centre culturale în sediul Consulatului de la Zajcear și Vârșeț.
  6. Recunoașterea Bisericii Ortodoxe Române pe întreg teritoriul țării, și în Serbia de Răsărit – permiterea construirii de biserici ortodoxe românești.
  7. Organizarea unui serviciu comun religios în limbile sârbă și română în comunitățile românești din Timoc, în colaborare cu Biserica Ortodoxă Sârbă.
  8. Stabilirea unor criterii lipsite de echivoc cu privire la acordarea cetățeniei române.
  9. Acordarea a 5-10 burse pentru etnicii români care vor să-și continue studiile de limba română în Serbia.
  10. Acordarea cetățeniei pe criteriu etnic pentru a face mai atractive limba și identitatea română.
  11. Acordarea a 2-3 burse pentru studii la Facultățile de Teologie din România, pentru a forma preoți care să slujească în Timoc.
  12. Dotarea școlilor generale românești cu calculatoare și mobilier pentru a le face atractive pentru părinți și copii.
  13. Colaborare științifică România–Serbia.
  14. Cumpărarea unei noi clădiri (securizate și mai mari) pentru Consulatul de la Zajcear, în care să funcționeze și un centru cultural.
  15. Retransmiterea semnalului Radio-televiziunii Voivodina (RTV) în Serbia de Răsărit și lobby pe lângă statul sârb pentru înființarea unui departament de limba româna în RTS (Radio Televiziunea Serbia), după modelul Radio România Actualități.
  16. Trimiterea unor echipe ale TVR pentru realizarea de reportaje, atât în Voivodina, cât și în Timoc.
  17. Înființarea de grădinițe cu predare în limba română în Timoc.
  18. Trimiterea de experți români pentru a oferi consiliere în domeniul accesării fondurilor europene pentru etnicii români din Serbia.
  19. Angajarea unui dialog cu partenerii sârbi pe tema retrocedării bunurilor comunității românești din Serbia”, mai spune Matei Dobrovie.

Preluat: https://infoprut.ro/68691-recomandari-inaintate-noului-ambasador-al-romaniei-la-belgrad-pentru-protejarea-si-sustinerea-celor-300-000-de-romani-din-serbia-inca-de-la-audiere.html

Lasă un răspuns