Președintele României, la Kiev: Acordarea statutului de candidat pentru Ucraina, R. Moldova și Georgia – esențială

Președintele Klaus Iohannis a ajuns astăzi la Kiev, într-o vizită comună cu președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi. 

Cei patru lideri europeni au mers și la Irpin, un oraș din apropierea capitalei, distrus de atacurile rușilor, după care s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ulterior, în cadrul unei conferințe comune de presă, șeful statului român a subliniat că Europa se află într-un „punct de cotitură”. 

Ne aflăm într-un punct de cotitură în istoria Europei. Vremuri extraordinare cer răspunsuri extraordinare, strategice și vizionare. Acordarea statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei, Republicii Moldova și Georgiei, la Consiliul European de săptămână viitoare, este esențială în construirea unui scut puternic și durabil în jurul valorilor noastre comune. Această decizie este grăitoare pentru capacitatea noastră de a proiecta securitate și stabilitate în vecinătatea proprie”, a declarat președintele României în prezența celor patru oficiali.

Potrivit lui Iohannis nu mai există timp pentru ezitare, iar „partenerii noștri au nevoie să le acordăm mai mult sprijin pe termen lung, să-i ajutăm în a-și construi reziliența și a face față unui joc larg de provocări simultane, fie convenționale, fie hibride”. 

Amintim că tot astăzi, la Kiev, președintele francez Emmanuel Macron a anunțat că țara sa susține, alături de Germania, Italia și România, acordarea „imediată” a statutului de candidat la UE pentru Ucraina. În acest sens, el a mai subliniat că „acest statut va fi însoțit de o foaie de parcurs și va implica luarea în considerare a situației din Balcani și din vecinătate, în special din Republica Moldova”.

Pe de altă parte, miercuri, în cadrul unei vizite la Chișinău, șeful statului francez a spus că Republica Moldova ar urma să primească în curând un răspuns clar, chiar dacă cu condiții, legat de cererea pentru statutul de stat candidat la UE.

Preluat: https://infoprut.ro/91852-presedintele-romaniei-la-kiev-acordarea-statutului-de-candidat-pentru-ucraina-r-moldova-si-georgia-esentiala.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: