Premierul de la București, mesaj pentru cetățenii români din Republica Moldova

România nu recomandă cetățenilor români să părăsească Republica Moldova. Declarația a fost făcută de Nicolae Ciucă, premierul de la București, care a subliniat că în acest moment nu este cazul pentru o astfel de decizie.

„La nivelul Ministerului de Externe şi al Guvernului am efectuat analiza indicatorilor care ar putea să genereze o astfel de decizie. Nu este cazul în acest moment, nu am recomandat şi nu recomandăm cetățenilor români să părăsească Republica Moldova. (…) Am discutat (cu premierul Bulgariei – n.red.) această problemă şi în bilateral şi aşa cum a rezultat a fost vorba despre o decizie mai mult tehnică şi, desigur, argumentul ar fi cel legat punctual de Transnistria, dar suntem convinși că, așa cum a precizat domnul prim-ministru, odată cu reanalizarea indicatorilor care pot să genereze o astfel de decizie, probabil vom avea o comunicare punctuală”, a spus Nicolae Ciucă, în conferința de presă comună cu omologul bulgar, Kiril Petkov, și comisarul european pentru Transport, Adina Vălean, desfășurată la Palatul Victoria.

La rândul său, premierul bulgar Kiril Petkov a explicat că în cazul autorităților bulgare care au recomandat cetățenilor săi să părăsească teritoriul R. Moldova ar fi vorba despre „o ridicare a riscului din punct de vedere tehnic”.

„Noi toţi susţinem R. Moldova şi vom fi buni parteneri atât pe vreme de criză, cât şi pe calea lor spre UE. Vreau să spun clar acest lucru. Informaţia care a fost răspândită de către Ministerul nostru de Externe ca un nivel de risc şi în prezent aceasta se revizuieşte. A fost o ridicare a riscului din punct de vedere tehnic, aş spune, pentru o anumită regiune. Eu, personal, sper că în curând această poziţie a noastră va fi revizuită, dar noi am dori totuşi să înştiinţăm oamenii din R. Moldova că există un risc mai mare în acest moment”, a precizat Kiril Petkov.

Amintim că Ministerul de Externe al Bulgariei a emis joi, 28 aprilie, un avertisment prin care recomandă cetățenilor săi să părăsească Republica Moldova și să nu călătorească în acest stat.

Totodată, autoritățile Israelului, Germaniei și SUA le-au recomandat cetățenilor lor să părăsească imediat regiunea transnistreană a Republicii Moldova, în contextul incidentelor care au avut loc acolo în ultimele zile.

Preluat: https://infoprut.ro/89975-premierul-de-la-bucuresti-mesaj-pentru-cetatenii-romani-din-republica-moldova.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: