Placă comemorativă dedicată poetului Nicolae Dabija, inaugurată la Chișinău

Scriitori, copii, nepoți și prieteni ai poetului Nicolae Dabija s-au adunat ieri la sediul săptămânalului „Literatura și Arta”, lângă bustul poetului (donat de Fuego) și lângă placa comemorativă instalată pe fațada clădirii din Chișinău. Pe placa comemorativă este încrustat versul poetului: „Doru-mi-i de Dumneavoastră, ca unui zid de o fereastră”.

Solicitat astăzi de presa de la Chișinău, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că Nicolae Dabija este o personalitate complexă, care a îmbinat calitatea de poet cu cea de om al cetății: a fost editorialist, lider de generație, traducător din poezia universală. În context, scriitorul Aurelian Silvestru a afirmat că Nicolae Dabija este un poet și un tribun de la care avem ce învăța. „Multe din poeziile pe care le-a scris, i-au fost dictate de îngeri, de aceea acestea vor rămânea pentru generațiile viitoare”, a constatat Aurelian Silvestru.

Potrivit scriitorului Iulian Filip, Nicolae Dabija s-a gândit la felul omului de a fi și a lăsat un îndemn memorabil, comunicant: „Doru-mi-i de Dumneavoastră, ca unui zid de o fereastră”. „Îndemnul poetului e să perforăm zidul despărțitor cu o fereastră comunicantă, care nu e altceva decât opera sa. În momentul în care îi valorificăm opera, îi citim opera, fereastra între noi rămâne deschisă, comunicantă. E poate lucrul cel mai important în dimensiunea aprecierii” a subliniat Iulian Filip.

Nicolae Dabija s-a născut la 15 iulie 1948 în satul Codreni, raionul Cimișlia. În 1972 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. În 1975 a debutat cu volumul de versuri „Ochiul al treilea”, urmat de cărțile de poezie „Apă neîncepută”, „Zugravul anonim”, „Aripă sub cămașă”, „Lacrima care vede”, „Oul de piatră”, „Cerul lăuntric”, „Tăceri asurzitoare”, „Mierla domesticită”, „Fotograful de fulgere”, „Maraton printre gloanțe”, „Psalmi de dragoste” ș.a. A fost distins cu „Ordinul Republicii”, Ordinul Steaua României în grad de Comandor, Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Marele Premiu al Festivalului Internațional de Poezie de la Trieste, Premiul „Giacommo Leopardi” al Centrului Mondial al Poeziei din Recanati, Premiul Internațional de Poezie „Umberto Mastroiani”, oferit la Fantana i Liri, Marele Premiu „Dulce Maria Loynaz” al Festivalului Internațional de Poezie de la Havana ș.a.

El a plecat la cele veșnice la 12 martie 2021.

Preluat: https://infoprut.ro/92995-placa-comemorativa-dedicata-poetului-nicolae-dabija-inaugurata-la-chisinau.html

Lasă un răspuns