Opinie: „Neutralitatea” în vecinătatea Rusiei e, în cel mai bun caz, o prostie

„E confirmat: Republica Moldova intră în „lista” teritoriilor jinduite de Putin”. Astfel a comentat Nicolae Negru, editorialist de la Chișinău, declarațiile unui general rus care a recunoscut recent că unul din obiectivele Rusiei ar fi să preia controlul total asupra sudului Ucrainei pentru „o nouă ieșire” către regiunea transnistreană, unde potrivit lui „se atestă fapte de persecutare a populației de limba rusă”.

Potrivit editorialistului, un general rus poate spune și absurdități, dacă i se cere, dar nu are voie să improvizeze.

Faptul că declarația lui Minnekaev e mai absurdă decât acuzația de nazism a evreului Zelenski nu înseamnă că e întâmplătoare, accidentală. Nu este exclus ca, mâine-poimâine, transnistrenii vorbitori de limba rusă să se plângă lui Putin că sunt persecutați de naziștii de la Chișinău. De altfel, liderul separatist, Vadim Krasnoselski, s-a și plâns ieri că brava republicuță nerecunoscută de nimeni este blocată economic de autoritățile „statului vecin”. Și „atacul” asupra kgb-ului local a venit la țanc, când e nevoie de un pretext de invazie. Așa că de la „denazificarea” Ucrainei până la „denazificarea” Republicii Moldova e doar un pas”, a menționat Nicolae Negru.

În acest context, el a remarcat că acum se vede mai limpede ca niciodată că „neutralitatea” în vecinătatea Rusiei e, în cel mai bun caz, o prostie.

Nimeni nu-ți asigură securitatea, cu atât mai mult dacă ție nu-ți pasă de ea. Retransformarea celui de-al doilea stat românesc într-o gubernie rusă depinde de rezistența ucrainenilor. Dacă sunt înfrânți, există riscul repetării anului 1940, cu liste de „rusofobi” și sute de cadavre aruncate în gropile cu var din Valea Morilor, cu elita decimată din nou, cu mii de refugiați peste Prut… Atrocitățile din Bucea, Mariupol şi alte localități ale Ucrainei ne demonstrează că barbaria, cruzimea invadatorilor nu poate fi exagerată, mai ales când Putin nu îi pedepsește, ci îi decorează. De aceea, și Republica Moldova, și România ar trebui să ajute Ucraina cu tot ce e posibil, inclusiv cu MIG-urile, dacă armata ucraineană are nevoie de ele”, a remarcat Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

Preluat: https://infoprut.ro/89807-opinie-neutralitatea-in-vecinatatea-rusiei-e-in-cel-mai-bun-caz-o-prostie.html

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: